Historie Japanse Koishow

ZNA en Shinkokai

Japan kent een aantal grote koishows. Aangezien de nishikigoi gedurende haar ontwikkeling verschillende stadia doormaakt zijn er ook vele shows die het gehele jaar in Japan gehouden worden. Zo zijn er specifieke shows voor talentvolle koi (“tategoi”) maar ook bijvoorbeeld shows voor nishikigoi die niet ouder zijn dan 3 jaar (sansai). Toch zijn er twee shows die de echte koi-liefhebber enorm tot de verbeelding spreekt, namelijk de ZNA en de Shinkokai. Deze twee shows zijn toonaangevend en brengen vele wereldkampioenen voort!

Het in competitie brengen van koi is al een hele oude traditie die hedendaags nog immer wordt voortgezet. In onderstaande afbeeldingen "uit de oude doos" is de toewijding van de Japanners zichtbaar door elkaar de resultaten van hun inspanningen te tonen. Hoewel een Japanse koishow zeker een competitief element in zich heeft is het toch vooral de saamhorigheid die als primaire factor voelbaar is, wat dat betreft kunnen de Europeanen nog veel van de Japanners leren daar het genieten van iets van iemand anders tot een kunst is verheven.

Van zowel de Shinkokai als de ZNA vindt u op deze pagina middels de twee keuzemenu’s hierboven alle winnaars van de gehele historie!Met dank aan Mark Gardner van niigata-nishikigoi.com voor het gebruik van de foto's!