Zen Nippon Airinkai All Japan Show (ZNA AJS)

De ZNA (Zen Nippon Airinkai AJS) All Japan Show is een van de meest toonaangevende koishows ter wereld. Iedere kweker droomt van het afleveren van een Grand Champion die hier het hoogste podium mag betreden, exponentieel veel koi-houders dromen van een koi die deze kwaliteit mag evenaren. Het is opmerkelijk om te zien hoe de kwaliteit en lengte zich in de loop der jaren verder heeft ontwikkeld. Hoewel de ZNA pas in 1968 formeel zijn naam kreeg start de show onder de naam Western Nippon Airinkai in 1966 en 1967.

Hiernaast vindt u uitgebreide navigatie-mogelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld weten hoe vaak een Kohaku heeft gewonnen? Selecteer dan "kohaku" en de winnaars worden voor u gepresenteerd. Zo kunt u op dezelfde manier bijvoorbeeld een kweker selecteren om te bekijken hoe vaak deze en wanneer met welke koi heeft gewonnen! En wilt u een grotere foto van de hier gepresenteerde koi dan hoeft u deze alleen maar aan te klikken voor een vergroting.

2020

In 2020 wordt er vanwege de wereldwijde COVID-19 pandemie geen show gehouden. Vanwege de besmettelijkheid kan de veiligheid van deelnemers, hun teams en bezoekers geen veiligheid gegarandeerd worden.

COVID-19 pandemic

2019

55e ZNA: In deze editie gaat een Showa weer eens een keer met eer strijken. Deze showa, gekweekt door Ueno Koi Farm, is op dat moment 6 jaar oud en heeft een lengte van 99 centimeter. De koi is eigendom van Ryuhei Tanaka. Het meest indrukwekkende aan de koi is, naast haar lengte, een fenomenaal sumi:

55e ZNA Grand Champion: Showa van Ueno Koi Farm

Deze showa legt begin 2021 reeds 103cm op de meetlat. Het is logisch dat de koiwereld deze koi als ouderdier gaan terugzien. De ontwikkeling van deze koi is ook interessant en een toonbeeld van het sumi van Ueno Showa: rustig aan, dan komt het goed!

Ueno Showa development

2018

54e ZNA: In deze editie is het weer een Sanke die de hoogste trede mag bestijgen. Ditmaal heeft de overwinning een Europees tintje, de winnende Sanke is in het bezit van de Belgische hobbyisten Annie en Johannes Lips en onder de hoede van Sakai Fish Farm. De koi is ten tijde van de overwinning pas 5 1/2 jaar oud en meet al een imposante 94 centimeter!

54e ZNA Grand Champion: Sanke van Sakai Fish Farm

2017

53e ZNA: Een Sanke van Sakai Fish Farm vinden we deze editie op de hoogste trede. Met een lengte van 96cm is deze Sanke zeer indrukwekkend te noemen, en een zeer goede opvolger van de trein aan verschillende Kohaku die de afgelopen jaren met de eer gingen strijken. De Sanke is eigendom van de Chinees Yuan Jian Dong.

53e ZNA Grand Champion: Sanke van Sakai Fish Farm
Picture courtesy of Mark Gardner

2016

52e ZNA: De titel van Grand Champion valt dit jaar ten prooi aan een Kohaku van Sakai Fish Farm. De koi is op moment van de kroning 97 cm lang en kan terugkijken op een hele mooie ontwikkeling. Deze koi is geen onbekende in het koi-circuits en heeft haar belofte met het behalen van deze titel volledig ingelost!

52e ZNA Grand Champion: Kohaku van Sakai Fish Farm

Zie hiervoor ook het bijgevoegde artikel.

Development of the winner of the ZNA 2016

2015

51e ZNA: De titel van Grand Champion valt dit jaar ten prooi aan een Kohaku van de Dainichi Koi Farm. Een lengte van 92cm en een body die dermate imposant is, dat de gebroeders Mano daar inmiddels een waar handelsmerk van kunnen maken. Een dergelijke forse lichaamsbouw valt in Europa niet bij iedereen in de smaak, maar daarover valt niet te twisten. De koi is in Aziatische handen van Pan Zhi Chang (China).

51e ZNA Grand Champion: Kohaku van Dainichi Koi Farm

2014

50e ZNA: een formidabele Showa van Momotaro, genaamd “Lion Queen” pakt de hoogste trede bij deze editie op een lengte van 102cm. Deze koi, al eerder winnaar de Shinkokai All Japan Koi Show van dat jaar, is in handen van de Chinees Josef Wong.

Winnaar van de ZNA 2014

2013

49e ZNA: een zeer imposante Kohaku van de Dainichi Koi Farm, met een lengte van 91centimeter, heeft zich de eerste prijs toegeëigend. In de bakermat van de koi-industrie, Ojiya Niigata, was het een spannende strijd waar deze Kohaku (in bezit van Mr. Omachi die een zeer gerespecteerd hobbyist is) met de hoogste eer is gaan strijken.

ZNA winnaar 2013 Kohaku Dainichi
Picture courtesy of Mark Gardner

2012

48e ZNA: De Kohaku die op de eerder gehouden Shinkokai van 2012 de titel van Supreme Champion al had gepakt mocht bij deze editie de hoogste prijs opeisen. Met een lengte van 98 centimeter, een leeftijd van ruim 6 jaar en een gewicht van 23.5 KG werd de koi door de jury het best beoordeeld. De Kohaku, gekweekt door Sakai Fish Farm, is in eigendom van Felix Denanta.

Opmerkelijk is dat deze overwinning de tweede keer op rij is waarbij een buitenlandse eigenaar met de eer mocht gaan strijken. Dit was in de gehele historie van de ZNA nog niet eerder voorgekomen, en pas vorig jaar werd voor het eerst een buitenlandse eigenaar gekroond. Waar vorig jaar de overwinning naar Maleisië ging is deze dit jaar naar Indonesië (Jakarta) gegaan waarmee aangetoond wordt dat Azië in het geheel op krachten komt als het gaat om het bezitten van kampioens-vissen buiten Japan. Overigens is in beide gevallen de koi steevast in Japan gebleven onder de best mogelijke omstandigheden, waarmee Japan nog steeds eenzaam aan de top staat waar het het voortbrengen van kampioenen betreft.

Winnaar van de ZNA 2012

2011

47e ZNA: De Kohaku die ook de Shinkokai van 2011 al had gewonnen mocht bij deze editie de hoogste prijs opeisen. Met een lengte van 97 centimeter, een groei van 2 centimeter in het afgelopen groei-seizoen, werd de koi door de jury het best beoordeeld. De Kohaku, gekweekt door Sakai Fish Farm, is in eigendom van Kris Kasemsarn ("Mr.M" uit Maleisië).

Opmerkelijk is dat deze overwinning de eerste is waarbij een buitenlandse eigenaar met de eer mocht gaan strijken. Dit was in de historie van de ZNA nog niet eerder voorgekomen.

Winnaar van de ZNA 2011
Picture courtesy of Mark Gardner

2010

46e ZNA: Een grandioze overwinning voor een Kohaku van Dainichi, die reeds eerder dit jaar enkele grote prijzen pakte. De ZNA was dit jaar erg druk bezocht, en onder het toeziende oog van de vele deelnemers mocht Masao Kato zijn ereprijs ophalen. Deze koi, die dit jaar nog 3 centimeter groeide sinds haar overwinning op de all Japan van Niigata eerder dit jaar, was met een zeer respectabele lengte van 102 centimeter goed genoeg voor de hoogste trede!

zna_airinkai_2010_kohaku_dainichi_grand_champion

2009

45e ZNA: in november 2009 wordt een sanke van Momotaro de grote kampioen. De sanke, op 107 cm (!) gemeten is van de Ryu bloedlijn en haar naam is Ryugin. De eigenaar is (wederom) Nobuo Takigawa.

zna_airinkai_2009_sanke_momotaro_grand_champion

2008

44e ZNA: In november 2008 wordt een Sanke van Momotaro de onbetwiste kampioen! Na een spannende strijd gaat deze Sanke met een respectabele lengte van 106 (!) centimeter er met de eer vandoor, vlak voor een prachtige Kohaku van Dainich. Hoewel de vis qua huidkwaliteit misschien net iets minder is dan men normaal op dit allerhoogste plateau van de koi-wereld mag zien is de lengte van de koi natuurlijk een immense prestatie. De eigenaar van de koi is weer Nobuo Takigawa

zna_airinkai_2008_sanke_momotaro_grand_champion

2007

43e ZNA: In november 2007 wordt een Kohaku van 90cm lengte, gekweekt door Sakai Fish Farm, glorieus winnaar. De koi is in eigendom van Tadashi Nakaishi.

zna_airinkai_2007_kohaku_sakai_fish_farm_grand_champion

2006

42e ZNA: Van vrijdag 17 oktober tot 19 oktober 2006 wordt de 42 editie gehouden met als glorieuze winnaar een Kohaku van 96 cm van Momotaro Koi Farm, genaamd "Bentley". De eigenaar van de koi is weer Nobuo Takigawa.

zna_airinkai_2006_kohaku_momotaro_grand_champion

2005

41e ZNA: Na een twee-jarige gedwongen pauze door de KHV-uitbraak en de aardbeving werd de 41e editie in 2005 gewonnen door een schitterende Kohaku van 93cm. Deze Kohaku, genaamd "Miko", is gekweekt door het Matsue Nishikigoi Center en in eigendom van Nobuo Takigawa. Het deelnemersveld bedroeg 1224 koi. Het was de eerste show naar het model van Engeland waarbij koi apart gehouden worden van elkaar om kruisbesmettingen te voorkomen. Het voortbestaan hing tevens aan een zijden draadje, door de verliezen door KHV en de aardbeving bleef het deelnemersaantal lange tijd hangen rond de 750 deelnemers, maar een kleine stijging maakte de show nog net tot een succes.

zna_airinkai_2005_kohaku_matsue_grand_champion

2004

40e ZNA: CANCELLED! Na de KHV-uitbraak wordt de koi-wereld hard getroffen door de aardbeving. Het hart van de beving lag precies bij Niigata dat het hart van de koi-industrie is. De gevolgen waren niet te overzien, vele kwekers raakten hun complete stock kwijt door de (gevolgen van) de aardbeving zelf, daarmee een diepe stempel achterlatend voor de toekomst.

ZNA cancelled because of eartquake

2003

39e ZNA: CANCELLED! Deze editie in 2003 werd afgelast vanwege de uitbraak van KHV in Japan. Een enorme hoeveelheid wilde karpers stierven en ook kwekers vielen ten prooi aan de gevolgen van het virus. De uitbraak van KHV heeft een sterke invloed gehad op de compleet nieuwe opzet van koishows in Japan. Ook de Skinkokai van begin 2004 is om dezelfde reden afgelast. Nog altijd is de koi-wereld in de ban van KHV, vele pogingen het virus te bestrijden ten spijt. Onze vocabulaire is uitgebreid met termen als ELISE, PCR, temperatuurverhogingen, KHV antibodies,etc.

ZNA cancelled because of KHV

2002

38e ZNA: De winnaar van deze editie in 2002 was een 84cm vrouwelijke Kohaku van Dainichi Koi Farm met als eigenaar Masao Kato. De koi was 10 jaar oud toen deze de show won.

ZNA winnaar 2002 Kohaku

2001

37e ZNA: Dit jaar wint "Sakura-Hime", gekweekt door Sakai Fish Farm net als in 1997. De leeftijd van de koi is op dat moment 14 jaar oud met een lengte van 92cm. Het is redelijk zeldzaam dat een voormalig Grand Champion nogmaals wint. Na de winst in 1997 heeft Sakai deze vis ingezet als Oyagoi maar deze heeft niet voor kwalitief goede nakomelingen kunnen zorgen. De koi bleek na het kweekexperiment nog steeds in prima conditie, dat de eigenaar Nobuo Takigawa de uitspraak ontlokte dat het vergelijkbaar was met vrouwen: deze worden knapper naarmate hun eerste zoon is geboren.

ZNA winnaar 2001 Kohaku

2000

36e ZNA: Ook dit jaar wordt de suprematie van Sakai Fish Farm verder vorm gegeven door als winnaar deze Kohaku van 91cm in te schrijven. Ook deze vis is in eigendom van Nobou Takigawa.

ZNA winnaar 2000 Kohaku

1999

35e ZNA: In 1999 wint een indrukwekkende vrouwelijke Kohaku van 88cm de titel op zesjarige leeftijd. De kweker is Sakai Fish Farm en de vis is in eigendom van Nobuo Takigawa. De naam van deze koi is "Ushiwakamaru", de naam van een Japanse soldaat die een legende is.

ZNA winnaar 1999 Kohaku

1998

34e ZNA: Ditmaal een vrouwelijke Sanke van 86cm lengte, in eigendom van Ryo Kamiya en gekweekt door Toshio Sakai. De koi, met de naam "Nellie", was maar liefst al 16 jaar oud toen deze de show won! Het was gedurende de ontwikkeling altijd al een mooie vis maar met een langzame groei en afstammend uit de periode dat Sakai nog onvoldoende controle had over het inbrengen van Magoi-eigenschappen. De eigenaar besloot om de vis onder het vakmanschap van Sakai groot te laten worden, een prima keuze.

ZNA winnaar 1998 Sanke

1997

33e ZNA: In 1997 wint een vrouwelijke Kohaku van 88cm en 10 jaar oud de titel, genaamd "Sakura-Hime". Sakura staat voor "kersenbloesem" en Hime staat voor "prinses". De kweker is Sakai Fish Farm en de koi is in eigendom van Nobuo Takigawa.

ZNA winnaar 1997 Kohaku

1996

32e ZNA: De winnaar van 1996 is een slechts 5 jaar oude Kohaku van 84cm genaamd "Asahi". Het is de eerste titel voor de Sakai Fish Farm (niet te verwarren met de Sakai broeders van het jaar hiervoor, de naam "Sakai" is equivalent voor de Nederlandse versie " Jansen". Het betreft hier Hiroji Sakai) te Hiroshima. De eigenaar van de koi is Matsumoto, het deelnemersveld bedroeg 2735 koi.

ZNA winnaar 1996 Kohaku

1995

31e ZNA: In 1995 wint een Kohaku, "Koto Sakura" van 78cm de show. Het totale deelnemersveld bedroeg slechts 2301 koi, toe te wijten aan de angst voor ziektes daar een show in Azie geleid heeft tot een uitval van 90%! De koi werden destijds niet apart geshowed maar gezamelijk in een vat. Deze editie komt op de naam van de gebroeders Sakai, Toshiyuki van de Yamamatsu Koi Farm en Toshio van het Isawa Nishikigoi Center. Beiden delen Oyagoi (ouderdieren) en beiden verdienen hiermee ook de eer met betrekking tot deze Grand Champion.

ZNA winnaar 1995 Kohaku

1994

30e ZNA: De winnaar van de 30e editie in 1994 was een vrouwelijke Kohaku van 79cm genaamd "Scarlet Queen". Gekweekt door No Kansuke (what's in a name... toch veel kans gehad) en in eigendom van Nobou Takigawa. Het totale deelnemersveld bedroeg 3379 koi.


ZNA winnaar 1994 Kohaku

1993

29e ZNA: En weer wint Dainichi, ditmaal met een Sanke van 87cm in eigendom van Takeshi Hayashi. Het deelnemersveld bedroeg 3147 koi. Dainichi zet zichzelf hiermee uitermate sterk op de kaart door in drie achtereenvolgende edities van de ZNA te winnen met drie verschillende varieteiten: Sanke, Showa, Kohaku. Deze prestatie is tot op heden niet geevenaard en bron van de mystiek die hangt rondom de naam Dainichi.

ZNA winnaar 1993 Sanke

1992

28e ZNA: De winnaar is een vrouwelijke Kohaku van 86cm en 8 jaar oud, genaamd "Monroe". De kweker is Dainichi en de koi is in eigendom van Takeshi Hayashi. Dainichi wint hiermee twee maal op rij de ZNA. Het totale deelnemersveld bedroeg 2816 koi.

ZNA winnaar 1992 Kohaku

1991

27e ZNA: Alweer een Showa als winnaar! Dit maal een showa van 78cm en 7 jaar oud, gekweekt door Dainichi en in eigendom van Matsuo Kato. Deze Showa zou ook de Shinkokai winnen dat jaar. Het totale deelnemersveld bedroeg 3571 koi.

ZNA winnaar 1991 Showa

1990

26e ZNA: In 1990 is de grote winnaar een vrouwelijke Showa van de Konishi Koi Farm in eigendom van Shoaburo Sato. Het deelnemersveld bedroeg 2865 koi. De laatste Showa Grand Champion was alweer 18 jaar geleden, een reden hiervoor is dat er beperkt showa gekweekt wordt, en deze koi relatief minder groot werden. Een extra handicap is de driekleur zwart-wit-rood dat in combinatie met elkaar enorm moeilijk te optimaliseren is. Maar dat is dan ook de mystiek van de showa en de kennis en kunde van de kweker.

ZNA winnaar 1990 Showa

1989

25e ZNA: De winnaar was een Sanke van 86cm, gekweekt door de Marudo Koi Farm en in eigendom van Narsuji Anabuki (die daarmee tesamen met de resultaten op de Shinkokai maar liefts 5 GC-titels in de wacht sleepte). Het deelnemersveld bedroeg een totaal van 3045 koi. Voor de organisatie was dit jaar aanleiding om te onderzoeken of het aanmelden van koi en het deelnemersveld niet anders samengesteld moest worden bijvoorbeeld door een constructie waarbij een koi moest worden aangedragen in plaats van een openbare inschrijving. Na een gedegen onderzoek is besloten dat dit contra-produktief zou werken en alles te laten zoals het was.

ZNA winnaar 1989 Sanke

1988

24e ZNA: Een Kohaku van 91 cm was de winnaar van deze editie. De koi, 10 jaar oud, is gekweekt door de Tekada Koi Farm en in eigendom van Masao Kato. Het deelnemersveld bedroeg 2658 koi. Het opmerkelijke aan deze koi is dat deze van het mannelijke geslacht is, het enige mannetje dat ooit won in de moderne tijden. Deze koi is ook de winnaar geworden van de Shinkokai.

ZNA winnaar 1988 Kohaku

1987

23e ZNA: In 1987 wint een vrouwelijke Kohaku van 87cm, "Diamond Mask". Zij is gekweekt door het Usa Nishikigoi Center en eigendom van Shozaburo Sato. Beiden halen hiermee hun tweede titel in de historie van de ZNA binnen.

ZNA winnaar 1987 Kohaku

1986

22e ZNA: Dit jaar wint dezelfde Kohaku als in 1983 van Tottori Nishikigoi Center. Waar de vis destijds een lengte had van 81cm is deze gegroeid naar 89cm op een leeftijd van 12 jaar. Het totale deelnemersveld bedroeg 3002.

ZNA winnaar 1986 Kohaku

1985

21e ZNA: In 1985 wint een vrouwelijke Sanke van 75cm. De kweker is Dainichi en de vis is in eigendom van Takayik Hosoki. Het deelnemersveld bedroeg 2309 koi.

ZNA winnaar 1985 Sanke

1984

20e ZNA: De Grand Champion van de 20 editie in 1984, met een deelnemersveld van 2413 koi, was een vrouwelijke Sanke van 74 cm. De hegemonie van de Kohaku heeft daarmee 6 jaar achtereen geduurd. De koi is gekweekt door Sankuro en in eigendom van Motoharu Sogawa.

ZNA winnaar 1984 Sanke

1983

19e ZNA: Deze Grand Champion is ook een zeer beroemde Kohaku, van vrouwelijk geslacht en 81cm lengte. Deze is gekweekt door Tottori Nishikigoi Center en in eigendom van Shoji Futagawa, een beroemde koihouder die vele GC-titels op verschillende shows in de wacht heeft gesleept. Het deelnemersveld bedroeg dit jaar 2641 koi. Deze koi zou ook de 17e All Japan Combined Nishikigoi Show in 1985 winnen en als winnaar van de ZNA-editie van 1986 terugkeren.

ZNA winnaar 1983 Kohaku

1982

18e ZNA: De titel in 1982 ging weer naar een Kohaku. De kweker van deze koi was Kazumasa Morita in eigendom van Natsuji Anabuku die daarmee als koihouder zijn tweede ZNA-Grand Champion titel incasseerde. Deze koi was de eerste koi die de barriere van 80 centimeter wist te doorbreken op een show. Het zette de geruchtenmachine op gang dat ergens in de tijd ooit een koi van meer dan 1 meter zou winnen. Het deelnemersveld bedroeg 3045 koi. De vis had ten tijde van de show een leeftijd van 14 jaar.

ZNA winnaar 1982 Kohaku

1981

17e ZNA: Ook dit jaar ging de titel naar een vrouwelijke Kohaku, van 75m lengte gekweekt door Maruyama Koi Farm en eigendom van Suetomi Otani. Het totale deelnemersveld bedroeg 3015 koi. De naam van de koi is "Turtle Kohaku", gebaseerd op op de vorm van de eerste hi-spot die op een schildpad lijkt. Dit nieuwe type beni (rood) werd Kagura Beni genoemd.

ZNA winnaar 1981 Kohaku

1980

16e ZNA: De winnaar van de editie in 1980 is de beroemde vrouwelijke Kohaku "Twilight Butterfly" van 64cm. Zij was destijds 10 jaar oud, eigendom van Yoshikaki Muku en gekweekt door Yagozen (Toshio Hiroi). Dit jaar was een recordaantal qua deelnemers van 4330 koi. De naam van de Kohaku is gerelateerd aan de specifieke koptekening die de vorm heeft van een vlinder (butterfly). Volgens de woorden van de eigenaar was het Hi (rood) opmerkelijk sterk en leek de helderheid op de schittering van de manenschijn op de vleugels van een vlinder.

ZNA winnaar 1980 Kohaku

1979

15e ZNA: De Grand Champion van de 15e editie in 1979 was een vrouwelijke Kohaku van 75cm van de Usa Nishikigoi Center uit een deelnemersveld van 3180 koi. De eigenaar was Tetsuo Furuya.

ZNa winnaar 1979 Kohaku

1978

14e ZNA: De winnaar van de 1978 editie was een van de meest bekende vrouwelijke Sankes, de "Crown Sanke", met een lengte van 70cm. Deze is gekweekt door Nakata Koi Farm en de eigenaar was Kiyoshi Saikawa. Het totale deelnemersveld bedroeg 3780 koi.

ZNA winnaar 1978 Sanke

1977

13e ZNA: De winnaar van deze editie is een vrouwelijke Sanke van Kiichi Iwasaki in een deelnemersveld van 2893 koi. Waar in de eerste edities van de ZNA de statige shape van de mannelijke koi licht voorkeur verdiende wordt nu duidelijk dat er een souvereiniteit ontstaat met betrekking tot vrouwelijke Grand Champions. Veel van de Grand Champions uit deze periode betitelen we nu als (te) vette koi.

ZNA winnaar 1977 Sanke

1976

12e ZNA: In 1976 was de grote winnaar een vrouwelijke koi genaamd Kohaku Kishiro. Deze vis was 72cm van Yokio Isa in een deelnemersveld van 3656 koi. Het was de eerste maal dat de 70cm grens op een koishow werd doorbroken en ook het aantal deelnemers is gestaag gegroeid. Ook lijkt het erop dat de toename in groei zeker niet een verbetering van patroon en kwaliteit tot stand heeft gebracht in relatie tot de huid en patroon. Men kan stellen dat alle kwaliteitsaspecten zoals bouw, lengte, patroon en huidkwaliteit niet tegelijkertijd verbeterd kunnen worden!

ZNA winnaar 1976 Kohaku

1975

11e ZNA: Deze show vond slechts een half jaar na de vorige plaats in de herfst van 1975. De reden hiervoor was dat de temperaturen in de herfst voorspelbaarder waren dan in het voorjaar. Vanaf dit moment vindt de show dan ook steevast plaats rond november. Een tweede reden was dat de conditie van de koi dan ook vele malen beter was daar de middelen als mudponds en betonnen vijvers beperkt waren. De Grand Champion van deze editie was een vrouwelijke Sanke van 65cm, eigenaar Natsuji Anabuki. Anabuki is een van de meest gerespecteerde koihouders van deze vroegere tijden en het was zijn eerste Grand Champion.

ZNA winnaar 1975 Sanke

1975

10e ZNA: De winnaar van de show, gehouden in maart 1975, was een Kohaku van 55cm gekweekt door Kazumasa Morita. Deze koi werd Morita Kohaku genoemd. Het deelnemersveld bedroeg 2345 koi.

ZNA winnaar 1975 Kohaku

1974

9e ZNA: De winnaar van 1974 was dezelfde Sanke als in 1970 van Miyaishi Koi Farm. De vis was 5 cm gegroeid en meette nu 65cm. Het is de eerste keer dat eenzelfde koi voor een extra keer tot Grand Champion werd gekroond.

ZNA winnaar 1974 Sanke

1973

8e ZNA: De grote winnaar van 1973 was een vrouwelijke Kohaku van 61cm van Shozabura Sato. Het totale deelnemersveld bedroeg maar liefst 2993 koi.

ZNA winnaar 1973 Kohaku

1972

7e ZNA: De grote winnaar van 1972 was een vrouwelijke Showa van Kobayashi en eigenaar Susumu Saku. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de ZNA bedroeg het deelnemersveld meer dan 2000 koi. Deze showa won dat jaar, naast de ZNA, tevens de All Japan Combined en de Agricultural Niigata Festival. Dit was een onevenaarbaar record gebleken.

ZNA winnaar 1992 Showa

1971

6e ZNA: Deze werd gehouden in 1971 met als winnaar een vrouwelijke Kohaku van 56cm van Tadairo Shirakawa. Het totale deelnemersveld bedroeg 1373 koi. Hoewel de grootte naar de huidige normen erg tegenvalt is deze Kohaku voor die tijd een duidelijk breekpunt voor wat betreft het kweken van hoogwaardige Nishikigoi. In dit jaar is ook voor het eerst een semi-professionele jury aanwezig, omdat de samenstellingen hiervoor konden leiden tot belangenverstrengeling. Vanaf dit moment bestond de jury uit een vast team van koi-liefhebbers zonder binding met de koi-industrie.

ZNA winnaar 1971 Kohaku

1970

5e ZNA: Deze werd gehouden op 21 en 22 maart 1970 in de tuinen van Aoyama te Himeji met een deelnemrsveld van 1296 koi. De grote winnaar was een vrouwelijke Sanke van 60cm, gekweekt door de Miyaishi Koi Farm. De eigenaar van deze koi was Kiichi Iwasaki. Het was de eerste keer dat de magische barriere van 60cm (!) werd doorbroken op een show. Deze show was bija desastreus voor een groot aantal vissen vanwege temperatuursproblemen van het water van de showbassins. Destijds werden alle (!) vissen in slechts 2 grote bassins gehouden.

ZNA winnaar 1970 Sanke

1969

4e ZNA: De winnaar was, voor de eerste keer in de geschiedenis van de koishows, een Sanke met een lengte van 58cm, gekweekt door de Koda Fish Farm. Eigenaar van deze vis was Takiichiro Hatsumura. De show werd gehouden in Nagasaki met een totaal deelnemersveld van 1148 koi!

ZNA winnaar 1969 Sanke

1968

3e ZNA: De winnaar was een 58 cm Kohaku van Juko Koike

ZNA winnaar 1968 Kohaku

1967

2e ZNA: Deze Inazuma Kohaku was de winnaar van de 2e ZNA in 1967. Eigenaar was Katsuichi Osaka. De kwekers waren destijds hun eigen jury-leden vanwege het ontbreken van duidelijke normen om koi te waarderen op shows.

ZNA winnaar 1967 Kohaku

1966

1e ZNA: De Grand Champion van de eerste ZNA All Japan Show, 5 en 6 maart 1966 was een mannelijke showa van 57cm. De eigenaar was Takeo Kuroiki.

ZNA winnaar 1966 Showa

Koi-Ontwikkeling.info gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook worden cookies en scripts van Facebook, Twitter, en Google gebruikt om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.

Indien u hiermee niet kan instemmen dient u uw browser direct af te sluiten en de website niet te gebruiken. Meer informatie kunt u lezen in de Cookie- en privacy-verklaring.