Shinkokai

De Shinkokai All Japan Combined Nishikigoi Show is een van de meest prestigieuze shows van de wereld en wordt georganiseerd door de Shinkokai (All Japanese Nishikigoi Dealers Associaton). De andere All Japan Show, georganiseerd door de Zen Nippon Airinka, is de andere toonaangevende show. De eerste Shinkokai vond plaats in 1968 in Tokyo einde januari en wordt tegenwoordig georganiseerd in het Ryutsu Center te Tokyo. Gemiddeld worden er op de Shinkokai 3500 nishikigoi geëtaleerd vanuit allerlei delen in Japan, en ongeveer 100 leden van de Shinkokai wereldwijd nemen deel in de jury. De koi die uitgeroepen wordt tot Grand Champion komt voort uit een unaniem stemmingsproces en mag zich de beste koi van de wereld noemen voor een periode van 1 jaar.

Hiernaast vindt u uitgebreide navigatie-mogelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld weten hoe vaak een Kohaku heeft gewonnen? Selecteer dan "kohaku" en de winnaars worden voor u gepresenteerd. Zo kunt u op dezelfde manier bijvoorbeeld een kweker selecteren om te bekijken hoe vaak deze en wanneer met welke koi heeft gewonnen! En wilt u een grotere foto van de hier gepresenteerde koi dan hoeft u deze alleen maar aan te klikken voor een vergroting.

2022

2021 - 2022: De 52e All Japan Koi Show is een prooi voor een machtige Kohaku van Maruyama Koi Farm, opgegroeid bij Narita Koi Farms. De eigenaar is Mr. Pan Zhi Cheng uit China. De koi heeft een magistrale lengte van 102cm tijdens de show.

Shinkokai winnaar 2022 Kohaku Maruyama Koi Farm


In 2018 was de lengte nog 92cm, een teken dat Narita exceptionele kennis en mogelijkheden heeft om grote koi nog groter te krijgen.

Shinkokai winnaar 2022 Kohaku Maruyama Koi Farm in 2018

2021

In 2021 wordt er vanwege de wereldwijde COVID-19 pandemie geen show gehouden. Vanwege de besmettelijkheid kan de veiligheid van deelnemers, hun teams en bezoekers geen veiligheid gegarandeerd worden.

COVID-19 pandemic disaster

2020

2020: De titel van Grand Champion van deze 51e editie is dit jaar voor Dainichi Koi Farm! Waar de voorgaande edities ten prooi vielen aan Sakai Fish Farm is het dit keer een grandioze Kohaku van 93 centimeter. In een spannende strijd met een geweldige Sanke en Showa toch weer een Kohaku. De koi is eigenaar van Mr. Pan uit China:

Shinkokai winnaar 2020 Kohaku Dainichi Koi Farm

Futoshi Mano, een van de eigenaren van de farm, drukt zijn dankbaarheid treffend uit via social media:

Een Dank-U-Wel vanuit Dainichi voor de 2020 Shinkokai winnaar

2019

2019: De titel van Grand Champion van deze 50e editie valt dit jaar ten prooi aan een Kohaku van Sakai Fish Farm. Deze koi is geen onbekende in het koi-circuits en heeft al eerder grote shows op haar naam geschreven, zoals de ZNA-titel van 2016. Haar naam is "S-Legend".


Picture courtesy of Mark Gardner

Op moment van de show was de koi 104cm, en in het bezit van mevrouw Ying Ying Chung.

2018

2018: Deze 49e editie, gehouden van 3 tot 5 februari, is een prooi geworden voor een Kohaku van Sakai Fish Farm. De lengte van deze koi is 95cm, en is uiteindelijk na een spannende jurering gekroond als Grand Champion. In een gevecht tegen de winnaar van de 2017 ZNA (een Sanke) was het uiteindelijk de Kohaku die zich met 47 tegen 32 stemmen tot winnaar mocht uitroepen. De eigenaar van de koi is de Chinees Pan Zhi Cheng.

shinkokai49-3jpg

In haar jongere jaren was het potentieel al goed zichtbaar:

Shinkokai 2018 Kohaku Sakai Fish Farm younger years

2017

2017: De 48e editie alweer, en dit keer is het een spannende strijd tussen een Kohaku van Dainichi en een Kohaku van Sakai Fish Farm waarbij de laatste uiteindelijk boven is komen drijven om de kroon op te halen. De Kohaku, in eigendom van de heer Daishiro Shirasaka, heeft een respectabele lengte van 97 centimeter.

Shinkokai 2017 Kohaku Sakai Fish Farm

2016

2016: De glorieuze winnares van deze 47e editie is de Kohaku “Nishikigawa” (Nishiki Rivier), geweekt door Dainichi Toyota Koi Farm (in Toyota, Aichi prefectuur, familie van Dainichi te Niigata). De Kohaku is al in de aanloop naar deze editie onderwerp van vele gesprekken en een hele mooie verschijning. Ten tijde van de show is zij 94 centimeter groot, en is in eigendom van de heer Pan uit China. Door deze overwinning wordt hij de eerste koi hobbyist die de vier grote shows in Japan op zijn naam schrijft (ZNA Koi show, Rinyukai Koi Show, Wakagoi Koi Show en nu deze editie van de Shinkokai).

Shinkokai 2016 Kohaku Dainichi Toyota

2015

2015: De glorieuze winnaar van de 46e editie van deze Shinkokai All Japan Koi Show is een Kohaku, gekweekt door Sakai Fish Farm, met een respectabele lengte van 94cm.

Shinkokai 2015 Kohaku Sakai Fish Farm
Picture courtesy of Mark Gardner

2014

2014: In deze 45e editie van de Shinkokai pakt een Showa van Momotaro de hoogste trede. Haar naam: “Lion Queen”. Een gigantische koi van 99cm, die de titel eigenlijk al bij de eerste stemronde veilig stelde.

Shinkokai winnaar 2014 Showa

Deze koi kan gezien worden als een definitieve doorbraak van een geheel nieuwe kwekerslijn van Momotaro Koi Farm: de Mako bloedlijn. Ongetwijfeld een van de meest aansprekende koi van de afgelopen 10 jaar. Ten tijde van de overwinning was deze koi al toegevoegd aan het grote arsenaal aan DNA van de Oyagoi (de ouderdieren). Lion Queen was namelijk in 2013, op 92cm, al runner-up voor de Grand Champion award. De overwinning voor deze koi is dus niet uit de lucht komen vallen, de doelstelling voor deze koi is vanaf het prille begin al duidelijk geweest: alleen de eerste plaats is goed genoeg!

2013

2013: De winst in deze 44e editie lag ditmaal voor het grijpen voor dezelfde Kohaku als ook in 2011 aan de haal ging met de hoogst mogelijk eer namelijk een Kohaku van Sakai Fish Farm. De koi is inmiddels doorgegroeid naar een koi-formaat dat voor een Europeaan bijna niet te bevatten is zijnde een kleine 98 centimeter. Nu komen grote koi vaker voor, maar een Kohaku in deze lengte met deze kwaliteit is iedere keer een klein wondertje:

Shinkokai winnaar 2013 Kohaku Sakai Fish Farm

De koi is na de overwinning in 2011 overgegaan naar de Indonesische hobbyist Hartono Soekwanto, en is daarmee de eerste hobbyist uit Indonesië die deze All Japan wint. Op zich is de overwinning verbazingwekkend omdat de koi na de overwinning in 2011 als "Oyagoi" (ouderdier) is gaan dienen. Tevens is in dezelfde periode koi in eigenaarsschap overgegaan van Kris Kasemsarn naar Hartono Soekwanto. Meestal is de weg naar Oyagoi een beloning en erkenning van kwaliteit, maar wel een eenrichtingsweg als het gaat om de grote podia der shows. Immers, een koi wordt ingezet op het best mogelijke moment in haar ontwikkeling om de winstkansen te optimaliseren dus zou de koi na een overwinning in verval moeten raken. Niet in dit geval, dit bewijst temeer hoe hoog de kwaliteit van deze koi wel is!

Zouden we haar over enkele jaren weer terugzien, maar dan als een meervoudig moeder en over de meter? De tijd zal het leren, maar voor koi als deze is altijd een plekje!

2012

2012: De winst lag ditmaal voor het grijpen voor wat misschien wel de mooiste winnaar in de geschiedenis van de Shinkokai genoemd mag worden, te weten een magistrale Showa van Dainichi Koi Farm. Deze 6-jarige Showa, 84 centimeter en daarmee zeker niet de grootste koi op de show, blinkt uit op alle mogelijke aspecten met een patroon om U tegen te zeggen:

Shinkokai winnaar 2012 Showa Dainichi

Op onderstaande foto is een detailopname van de geweldige huidkwaliteit te zien:

Shinkokai winnaar 2012 Showa Dainichi huidkwaliteit

En mocht u geïnteresseerd zijn hoe en op welke wijze deze koi zichzelf in 6 jaar heeft ontwikkeld tot deze schoonheid vindt u hieronder een foto van dezelfde koi als nissai, toen deze te koop werd aangeboden. De grondbeginselen van een goede koi zijn overduidelijk aanwezig als men de bouw en uitstraling in ogenschouw neemt, de belangrijkste ontwikkeling zit natuurlijk in de fenomenale ontwikkeling van de kleuren en de huid in het algemeen. Dus denkt u nog even goed na voordat u een koi verkoopt omdat de ontwikkeling u niet snel genoeg gaat ;-):

Shinkokai winnaar 2012 Showa Dainichi als nissai


Met dank aan Patrick van AquaTechnobel voor de foto's!

2011

2011: In 2011 ging de overwinning naar een Kohaku van Sakai Fish Farm met een grootte van 95 centimeter. In een spannende strijd met de Belgische inzending "Pandora" van DKC werd de Kohaku gekroond tot kampioen. In de klasse 90bu (meer dan 85 centimeter) kwam de Kohaku, die eigendom is van "Mr.M" uit Maleisië (Kris Kasemsarn), als winnaar uit de bus uit een deelnemersveld van 18 koi in deze klasse:

Shinkokai winnaar 2011 Kohaku
Picture courtesy of Mark Gardner

2010

2010: in februari 2010 heeft Dainichi Koi Farm de All Japan gewonnen, en al direct in de eerste ronde. Dat Dainichi de weg terug heeft gevonden is de afgelopen twee jaar al duidelijk geworden, maar voor wie er nog aan twijfelde is deze overwinning een absolute kroon op het meesterlijke werk! Deze 99 cm Kohaku kreeg bij de eerste stemronde 45 van 85 stemmen en had hiermee een directe meerderheid en won zo de Grand Champion titel. Zo'n duidelijke overwinning komt zelden voor.

Shinkokai winnaar 2010 Kohaku

2009

2009: varieteit Showa Sanshuko. In januari 2009 wordt een geweldige Showa van Yamatoya Koi Farm de grote kampioen. In een sterk deelnemersveld troeft deze kleine kweker, met een zeer beperkt aantal tosai per jaar, de gelouterde namen en kampioenen af. Een geweldige prestatie, in de voorgaande editie gooide deze showa ook al hoge ogen maar de sumi-ontwikkeling was nog niet voltooid. Dit jaar echter wel, wat gezien mag worden als een terechte beloning voor zijn toewijding en enthousiasme!

Shinkokai winnaar 2009 Showa

2008

2008: varieteit Kohaku ("Alexandia"), kweker: Sakai Fish Farm. De Kohaku 'Alexandria' is een volle dochter van 'Rose Queen', één van de belangrijkste ouderdieren van huize Sakai (Sakai Fish Farm, SFF). Opnieuw kan deze bekende kweker dus een grote titel aan zijn lijst van behaalde overwinningen toevoegen. Zo was een SFF-Koi vorig jaar op de ZNA All Japan Show, een andere belangrijke landelijke koishow in Japan, goed voor goud. De strijd om de titel ging uiteindelijk tussen Alexandria en een indrukwekkende Dainichi Showa. De kweker Dainichi, die zich de kampioen van vorig jaar mag noemen, viste na een stemmingsronde echter nèt achter het net. Niettemin draagt hun inzending nu de Supreme Champion-titel.

Shinkokai winnaar 2008 Kohaku

2007

2007: variëteit Showa Sanshoku ("Black Thunder"), kweker: Dainichi Koi Farm. In 2006 viel deze prachtige (toen) 76cm Showa al op vanwege haar fenomenale Sumi-kwaliteiten werd winnaar in de kyogoi-bu 80bu klasse.

Shinkokai winnaar 2007 Showa

2006

2006: variëteit Kohaku ("The Mask"), lengte 90cm van de "Rose Queen" Oyagoi, deelnemers: 1602, eigenaar: Martin en Mark, kweker: Sakai Fish Farm. Deze versie van de Shinkokai is een historische geworden daar de winnaar voor het eerste jaar van buiten Japan kwam. Hoewel de vis uiteraard wel zijn oorsprong heeft gevonden in Japan is het opmerkelijk dat deze alsnog in Europese handen is gekomen, een sterk staaltje van Engelse neuzen voor kwaliteit!

Shinkokai winnaar 2006 Kohaku

2005

2005: variëteit Showa Sanshoku met een lengte van 88cm, deelnemers: 1690, eigenaar: Shigeo Komatsu, kweker: Maruyama Koi Farm

Shinkokai winnaar 2005 Showa

2004

2003

2003: variëteit Kohaku, deelnemers: 3179, eigenaar: Masamitsu Hayakawa, kweker: Sakai Fish Farm

Shinkokai winnaar 2003 Kohaku

2002

2002: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 3384, eigenaar: Nobuo Takigawa, kweker: Toshio Sakai (Isawa Nishikigoi Center)

Shinkokai winnaar 2002 Sanke

2001

2001: variëteit Kohaku, deelnemers: 3200, eigenaar: Yang, kweker: Sakai Fish Farm

Shinkokai winnar 2001 Kohaku

2000

2000: varieteit Taisho Sanshoku, delnemers: 3312, eigenaar: Yoshio Tanaka, kweker: Sakai Fish Farm

Shinkokai winnaar 2000 Sanke

1999

1999: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 3472, eigenaar: Shinji matsumoto. kweker: Tsutomu Takeda (Takeda koi Farm)

Shinkokai winnaar 1999

1998

1998: variëteit Kohaku, deelnemers: 3766, eigenaar: Ryu Kamiya, kweker: Urakawa Koi Farm (Torazo)

Shinkokai winnaar 1998 Kohaku

1997

1997: variëteit Kohaku, deelnemers: 4132, eigenaar: Shoji Futagawa, kweker: Toshiyuki Sakai (Yamamatsu Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1997 Kohaku

1996

1996: variëteit Kohaku, deelnemers: 4614, eigenaar: Takeshi Hayashi, kweker: Minoru Mano (Dainichi Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1996 Kohaku

1995

1995: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 4002, eigenaar: Shinji Matsumoto, kweker: Toshiyuki Sakai (Yamamatsu Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1995 Sanke

1994

1994: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 4503, eigenaar: Kozaburo Yoshiumi, kweker: Toshio Sakai (Isawa Nishikigoi Center)

Shinkokai winnaar 1994 Sanke

1993

1993: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 4291, eigenaar: Shinji Matsumoto, kweker: Monru Mano (Dainichi Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1993 Sanke

1992

1992: variëteit Kohaku, deelnemers: 4472, eigenaar: Takahito Hashimoto, kweker: Heikichi Ogawa (Ogawa Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1992 Kohaku

1991

1991: variëteit Showa Sanshoku, deelnemers: 4675, eigenaar: Masao Kato, kweker: Minoru Mano (Dainichi Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1991 Showa

1990

1990: variëteit Kohaku, deelnemers: 4321, eigenaar: Takashito Hashimoto, kweker: Heikichi Ogawa (Ogawa Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1990 Kohaku

1989

1989: variëteit Kohaku, deelnemers: 4270, eigenaar: Shoji Futagawa, kweker: Manabu Ogata (Ogata Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1989 Kohaku

1988

1988: variëteit Kohaku, deelnemers: 4281, eigenaar: Masao Kato, kweker: Tsutomu Takeda (Takeda Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1988 Kohaku

1987

1987: variëteit Kohaku, deelnemers: 3585, eigenaar: Tomoaki Naito, kweker: Kazumasa Morita (Matsue Nishikigoi Center)

Ahinkokai winnaar 1987 Kohaku

1986

1986: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 3450, eigenaar: Koji Hishida, kweker: Kiyohiro Ikegama (Usa Nishikigoi Center)

Shinkokai winnaar 1986 Sanke

1985

1985: variëteit Kohaku, deelnemers: 3575, eigenaar: Shoji Futagawa, kweker: Shichiro Onisho (Tottori Nishikigoi)

Shinkokai winnaar 1985 Kohaku

1984

1984: variëteit Kohaku, deelnemers: 3448. eigenaar: Natsuji Anabuki, kweker: Kazumasa Morita

Shinkokai winnaar 1984 Kohaku

1983

1983: variëteit Kohaku, deelnemers: 3557, eigendom: Yoshiaki Mukunoki, kweker: Toshio Hiroi (Yagozen)

Shinkokai winnaar 1983 Kohaku

1982

1982: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 3493, eigendom: Toshihisa Doi, kweker: onbekend

Shinkokai winnaar 1982 Sanke

1981

1981: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 3651, eigendom: Takayuki Hosoki, kweker: Hiromasa Nagashima

Shinkokai winnaar 1981 Sanke

1980

1980: variëteit Kohaku, deelnemers: 4048, eigenaar: Natsuja Anabuki, kweker: Seiichi Hirasawa (Hirasei Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1980 Kohaku

1979

1979: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 3651, eigendom: Toshihisa Doi, kweker: Kiishi Iwasaki

Shinkokai winnaar 1979 Sanke

1978

1978: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 3268, eigendom: Kiyoshi Saikawa, kweker: Nakata Koi Farm

Shinkokai winnaar 1978 Sanke

1977

1977: variëteit Kohaku, deelnemers: 3099, eigendom: Tsuneharu Kakuta, kweker: onbekend

Shinkokai winnaar 1977 Kohaku

1976

1976: variëteit Taisho Sanhoku, deelnemers: 2552, eigendom: Tadahiro Shirakawa, kweker: Hideo Miya

Shinkokai winnaar 1976 Sanke

1975

1975: variëteit Kohaku, deelnemers: 2763, eigendom: Akitoshi Maeda, kweker: Morikazu Muto (Muto Koi Farm)

Shinkokai winnaar 1975 Kohaku

1974

1974: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 2263, eigendom: Tatsonosuke Kikuchi, kweker: Fujio Hoshino

Shinkokai winnaar 1974 Sanke

1973

1973: variëteit Taisho Sanshoku, deelnemers: 2217, eigendom: Noen Masuda, kweker: Ichiro Mano

Shinkokai winnaar 1973 Sanke

1972

1972: variëteit Kohaku, deelnemers: 2131, eigendom: Toshio Wada, kweker: Hideo Miya

Shinkokai Winnaar 1972 Kohaku

1971

1971: variëteit Kohaku, deelnemers: 1749, eigendom: Toshiyuki Koike, kweker: Hideo Miya

Shinkokai Winnaar 1971 Kohaku

1970

1970: variëteit Showa Sanshoku, deelnemers: 417, eigendom: Susumu Tsuitachi, kweker: Tomiji Kobayashi

Shinkokai Winnaar 1970 Showa

1968

1968: variëteit doitsu Taisho Sanshoku, deelnemers: 1078, eigendom: Masayuki Araki, kweker: Toraichi Seki (Sekitora Koi Farm)

Shinkokai Winnaar 1968 Sanke

Koi-Ontwikkeling.info gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook worden cookies en scripts van Facebook, Twitter, en Google gebruikt om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.

Indien u hiermee niet kan instemmen dient u uw browser direct af te sluiten en de website niet te gebruiken. Meer informatie kunt u lezen in de Cookie- en privacy-verklaring.