voor het maken van uw beste koi foto

Beginnersfouten: de eerste stapjes

Alle begin is moeilijk, en dat geldt zeker voor het fotograferen van koi. Wanneer u de kans krijgt een plaatje te schieten bepalen allerlei omstandigheden of de foto representatief is of niet. In de verschillende jaren van de ontwikkelings-experimenten is duidelijk zichtbaar dat de fotograaf, ikzelf in dit geval, ook een ontwikkeling moest doormaken als het gaat om het maken van een goede koi-foto.

Het is een goed beginsel om teksten met foto's te ondersteunen, maar al zoekende in de collectie van foto's zijn er eigenlijk in al die jaren maar heel weinig foto's die door kunnen gaan voor een goede koi-foto. Dit artikel beschrijft enkele basisfouten van de beginnende koi-fotograaf, aan de hand van een voorbeeldfoto. Dit artikel kan u helpen om uw koi op een waardige en duidelijke manier toe te vertrouwen aan het digitale papier.

De voorbeeldfoto:
Koifoto uit de beginperiode van de experimenten

Bovenstaande foto is ontegenzeggelijk een foto van een koi in een meetbak, maar een goede KOI-foto is het niet. De volgende aspecten springen hierbij in het oog:

 • ronde bak: de koi is gefotografeerd in een ronde bak, u ziet hoe weinig ruimte er is voor de koi om zich te presenteren. Door de ronde vorm blijft de koi onrustig langs de wanden zwemmen waardoor het fotograferen van de koi met gespreide vinnen een utopie is. Neem dus altijd een rechthoekige bak zodat de koi niet in paniek raakt. Vergelijk deze situatie met uzelf wanneer u in de Benelux naarstig op zoek bent naar de eerste afslag linksaf op een rotonde..... er komt geen einde aan! De kans op een goede foto is in een ronde bak kleiner dan in een rechte bak.
 • positionering: doordat de foto schuin van achteren is genomen is het erg moeilijk geworden om een goede indruk te krijgen van de lichaamsbouw van de koi. Probeert u de foto dus inderdaad zoveel mogelijk recht van voren te nemen. De positionering is erg belangrijk, als u namelijk koi ALTIJD vanuit deze positie fotografeert kunt u veel beter verschillen in bijvoorbeeld bouw waarnemen bij dezelfde koi gedurende zijn/haar ontwikkeling maar ook tussen koi onderling.
 • hoek: de foto is recht van boven genomen en niet onder een hoek van 45-60 graden van voren.
 • compositie: je kunt je afvragen wat nu eigenlijk de bedoeling is geweest van deze foto. Het lijkt (en is) een krampachtige poging om koi en meetlint in een beeld te vangen, vermoedelijk om de lengte af te kunnen lezen. Als maker van deze foto kan ik dat bevestigen Winking, denk dus goed na over uw compositie want deze foto is nutteloos...
 • belichting: helaas spiegelt het wateroppervlakte wat, en is het flitslicht duidelijk zichtbaar in het water. Een polarisatie-filter had de ergste schittering weg kunnen filteren, belangrijk is wel om op te merken dat de flits niet zichtbaar was geweest als de juiste hoek was gehanteerd!
 • waterniveau: de koi hangt wat scheef in het water en komt met de rugvin boven. De kleinste beweging veroorzaakt direct een rimpeling en maakt de foto onbruikbaar. Wanneer een dergelijke rimpeling ook optreedt boven het meetlint zult u ontdekken hoe moeilijk de lengte dan nog af te lezen is vanaf de foto. Het was beter geweest om wat meer water in de bowl te doen, of te wachten op een moment dat de koi wat dieper zat.
 • doel: en dan het meetlint... alleen nog leesbaar voor de bionische man! Een duimstok is een prima manier om een stuk hout mee af te meten, maar is minder geschikt voor de doeleinden als hier gepresenteerd. Koi-meetbaken zijn er in verschillende maten en prijzen maar budget-technisch kunt u prima oplossingen kopen met geïntegreerd meetlint middels bijvoorbeeld een sticker. Duidelijk afleesbaar, niet beïnvloedbaar door het zwemmen van de koi en altijd klaar voor de actie!

Maar.... om ook positief te eindigen: de foto is scherp! En dat is al heel vaak een eerste resultaat op de weg naar professioneel koi-fotograaf. Deze foto is overigens gemaakt met een Canon Powershot A80, een 4-megapixel camera. De gebruikte instelling is "AUTO". Het resultaat is AUTOmatisch een slechte koi-foto geworden.... U ziet dat een camera pas een rol gaat spelen op het moment dat de basiselementen in op de juiste wijze aanwezig zijn, besteedt u dus aandacht aan bovenstaande punten want geen enkele camera, hoe duur en goed deze ook is, maakt van een slechte compositie een goede koi-foto!

Dit artikel hangt samen met het artikel "praktisch fotograferen", wanneer u de tips daarin ter harte neemt komt het helemaal goed met uw pogingen de koi op een goede manier aan het digitale papier toe te vertrouwen. Enne... oefening baart kunst!

Praktisch fotograferen

Het fotograferen van koi is niet moeilijk. Een foto is zo gemaakt, maar een goede foto vereist voorbereiding, oefening en geduld. Met een gemiddelde kleinbeeldcamera zijn al hele aardige foto's te maken, en u hoeft daar niet zoveel voor te doen! Wilt u echter een speciale foto maken omdat u KOI aan het fotograferen bent, dan is het toch raadzaam uzelf te verdiepen in de mogelijkheden van de camera en de uitgebreide functionaliteiten te gaan beproeven. U moet vaak wel even zoeken in de gebruikershandleidingen, maar uw beloning zal hoog zijn! Ook als u foto's maakt van koi om bijvoorbeeld een beoordeling uit te laten voeren is het raadzaam om verder te lezen.


Gebruik van een meetbak


Koi laten zich het makkelijkst fotograferen in een (donkerblauwe) meetbak. Deze meetbak is rechthoekig van vorm, een ronde meetbak of vat heeft vaak het effect dat de koi de wand op gaat zoeken en rondjes gaat zwemmen. Aangezien er aan een cirkel geen einde komt begint de koi hier echt aan een missie waar u niets aan heeft!

U vult de meetbak met vijverwater en zorgt ervoor dat er net een klein laagje water staat boven de rugvin. Als de koi gaat zwemmen dan komt de rugvin omhoog en de bewegingen van het water veroorzaken onrustige foto's waar u de details niet goed op kunt zien. Wanneer u koi wilt fotograferen van verschillende grootte, begin dan met de kleinste en vul dan langzaam bij naarmate u bij de grotere koi aankomt. Naast dat u op deze manier precies genoeg water blijft houden voegt u ook steeds vers water toe met dezelfde temperatuur als uw vijver! Zo'n klein bakje kan namelijk heel snel afkoelen en opwarmen dus let u erop dat het een strakke actie wordt!

En als u de koi dan toch in de meetbak heeft.... vergeet u niet een foto te maken van de koi langs het meetlint? Dan kunt u in de loop der tijd de groei blijven bewaken.

Een prima meetbak voor koi-fotografie!


Positionering van de koi


Nadat u de koi via een transportsok of plastic zak in de meetbak heeft geplaatst ervaart de koi deze situatie als vreemd en reageert hierop. Stress is een heel ruim begrip, maar sommige koi kunnen heftig reageren als zij uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot bloedverlies in de kieuwen, in dat geval raden wij u aan om de koi direct weer terug te plaatsen en het een andere keer nog een keer te proberen. Dit is een teken van grote spanning en daarbij is het water in de meetbak direct niet meer geschikt.

Als de koi rustig is zal deze de borstvinnen spreiden en als dit van de kant af gebeurt is dit HET moment om toe te slaan! Zorg ervoor dat een eventueel polarisatiefilter wordt ingesteld en houdt een hoek aan van tussen de 45 en 60 graden wanneer u flitst! U fotografeert een koi ALTIJD van het hoofd naar achter, met de borstvinnen gespreid:

Positionering van voren, iets uit het loodPositionering van voren


De koi komt niet in positie


Tsja, helaas hebben koi niet door wat u wilt dus is het vooral een kwestie van geduld. U kunt de koi gerust een beetje "sturen" door deze rustig een richting in te begeleiden. Er komt een moment dan de positionering in orde is en dan moet u er staan. Het komt helaas vaak voor dat u het moment net even mist, geen nood want het volgende is onderweg.

Wanneer de koi zou erg onrustig is kunt u de meetbak even afdekken, vaak vindt de koi de rust dan even. Voorzichtig dus daarna de afdekking er weer afhalen want een echte fanatieke koi zal niet lang daarna de grenzen van de bak weer verkennen! Lukt het niet, plaats de koi dan gewoon terug of maak een serie van foto's want dan heeft u in ieder geval iets. Er zijn zelfs koi die zich helemaal niet goed willen laten fotograferen, so be it...


Instellingen voor uw camera


Hieronder vindt u nog wat tips om uw camera voor het "moment supreme" klaar te hebben:

 • zorg ervoor dat uw accu is opgeladen, niets is zo vervelend voor de koi als hij/zij onverrichte zaken terug moet naar de vijver
 • idem voor de opslag van uw geheugenkaartje, zorg dat deze voldoende ruimte biedt om lekker een einde weg te klikken!
 • gebruik een polarisatiefilter om de hinderlijke schitteringen van het water te elimineren
 • fotografeer bij voorkeur in de schaduw!
 • gebruik een niet groot diafragma, fotografeer dus bij voorkeur niet met F/2.8 maar bijvoorbeeld F/5.6 (volgende "stop"). Hiermee voorkom je dat de scherptediepte te beperkt is en niet de gehele koi scherp op de foto komt te staan
 • gebruik bij het fotograferen altijd de flitser, anders wordt je foto mogelijk te donker met een te korte sluitertijd. Denk hierbij ook aan de "rode ogenflits", Akame is mooi maar niet bij alle koi Winking


Oefening baart kunst


Zoals met zoveel dingen is het fotograferen van koi niet anders: blijft u vooral oefenen, het is erg belangrijk uw materiaal goed te (leren) kennen om die ene speciale foto te kunnen maken. U kunt natuurlijk ook andere objecten fotograferen om te oefenen, met de keuze voor de bewegelijke koi kiest u wel meteen een voorwerp voor de gevorderden... terwijl een lamp of een bos bloemen zeker ook een dankbaar studie-object is. En, even speciaal voor de Hollandse bezoekers: als u digitaal fotografeert kost het niets, dus klik een eind in het wilde weg!!! U kunt altijd nog iets weggooien Happy!

Koi-Ontwikkeling.info gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook worden cookies en scripts van Facebook, Twitter, en Google gebruikt om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.

Indien u hiermee niet kan instemmen dient u uw browser direct af te sluiten en de website niet te gebruiken. Meer informatie kunt u lezen in de Cookie- en privacy-verklaring.