voor uw vijver

Revogi WiFi stekkerdoos

Een van de opvallende zaken bij het vijveren is toch wel dat hobbyisten vaak beperkte weet hebben van de daadwerkelijke stroomkosten van hun vijver. Via onze “Energy Live”-pagina is inmiddels wel gebleken dat deze interesse sterk aan het toenemen is. Op een bekend Nederlands vereniging-forum werd een produkt genoemd dat deze behoefte kosten-efficiënt en -effectief invult. Deze aanreiking via een hobbyist werd helaas direct geanonimiseerd, maar het produkt was dermate interessant dat het hier toch even wat aandacht krijgt. Temeer daar het, naast het inzicht in kosten van stroom, vele interessante mogelijkheden kent om uw vijver-automatisering te realiseren.

Revogi 6-voudige stekkerdoos met WiFi

Het gaat hier om de oplossing van Revogi, een Chinees bedrijf dat hun oplossing tevens vergezeld van een Android - en iOS App (natuurlijk kunt u ook gebruik maken van de ingebouwde wegpagina om uw configuratie te realiseren). Er zijn inmiddels vele verschillende oplossingen verkrijgbaar op de markt, maar Revogi maakt het u wel erg gemakkelijk:

  • Ingebouwde energiekostenmeter die via de App direct opvraagbaar is, met een historie van een jaar. Hiermee kunt u gedurende een heel seizoen inzit krijgen in de echte energie-vreters in uw opstelling en passende maatregelen nemen. Het Wattage per stopcontact wordt weergegeven
  • Timer-functie. Middels de softwarematige timer-functie kunt u bijvoorbeeld uw UV-lamp alleen ’s nachts laten branden, hiermee bespaart u energie en verlengt u de levensduur van uw lamp
  • Kindvriendelijke beveiliging. Voor de vijveraar betekent dit een extra barrière voor bijvoorbeeld naaktslakken die toch regelmatig electronica platleggen door erin te kruipen en kortsluiting te veroorzaken
  • Overspanningsbeveiliging, zodat uw stekkerdoos nooit overbelast wordt
  • WiFi bridge. De stekkerdoos moet u aanmelden op uw persoonlijk WiFi-netwerk, de stekkerdoos voorziet in een mogelijkheid om extra apparatuur aan te sluiten op de stekkerdoos

Op http://www.thesmartwayoflife.nl vindt u meer informatie over dit innovatieve apparaat dat voor minder dan 80 euro over de toonbank gaat (gebaseerd op publicatiedatum artikel). Het is verkrijgbaar bij Conrad, een bekend warenhuis voor electronica:


Revogi funtioneel overzicht

Bespaar kosten met Domotica

Domotica (ook wel huisautomatisering) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord "domus" (huis) en "tica" wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Domotica houdt in dat sensoren metingen verrichten en besturing kunnen doen van allerlei zaken rondom uw vijver.

Nu kunt u afvragen wat domotica te maken heeft met de ontwikkeling van uw koi, maar het optimaliseren van het ontwikkelpad houdt onder andere in dat de leefomstandigheden geoptimaliseerd moeten worden. In veel gevallen betekent dit het installeren van techniek en de aansturing daarvan, zoals pompen, verwarmingen, etc. In het kader van de maatschappelijke discussies rondom duurzaamheid helpt domotica u om EN de ontwikkeling te ondersteunen EN dit te doen op een economisch verantwoordelijke manier. Denk hierbij aan het aansturen van een UV-lamp voor een periode dat het echt nodig is, of het aansturen van een verwarming ter ondersteuning van de seizoenen. Uitgangspunt is dat er effectief en efficiënt gebruik gemaakt wordt van hulpbronnen zoals energie.

Schakelklok voor energie-besparing

Het toepassen van domotica op de vijversituatie kan op verschillende manieren. Een zeer eenvoudige manier om wat automatisering te doen is middels een tijdklok (schakelklok). Een tijdklok schakelt een apparaat aan- of uit op vooraf ingestelde tijden. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een mechanische tijdklok, er zijn ook digitale versies waarbij het uurwerk electronisch is geregeld.

Mechanische tijdklok

Deze vorm van domotica is zeer goedkoop. De kostprijs van bovenstaande tijdklok is 2 euro (er stuk) bij een bekende Zweedse firma, en het goede nieuws is dat deze niet geleverd worden als bouw-pakket...

Toepassingsgebied


Het toepassingsgebied van een tijdklok is groot maar natuurlijk niet geschikt voor pompen die biologische filters aansturen. Immers, dergelijke systemen moeten 24 uur per dag en 365 dagen per jaar blijven draaien zonder oponthoud. Wel zou bijvoorbeeld een extra luchtpomp (NIET als deze verantwoordelijk is voor de primaire beluchting van uw systeem) of een UV-lamp geschakeld kunnen worden: aanzetten wanneer het nodig is! Met name de optie om een UV-lamp te schakelen behoeft enige toelichting want deze is zeer interessant voor de hobbyist als het gaat om het besparen van kosten op de vijver. Natuurlijk zien wij onze koi graag de gehele dag en veel hobbyisten streven een heldere vijver na, vrij van zweefalgen. De oplossing hiervoor is een UV-lamp, geïntegreerd in de filterlijn, maar is het nodig om deze lamp continu te laten branden?

Domotica-toepassing op uw UV-lamp


Als leidraad bij het bepalen van de capaciteit van een UV-lamp wordt aangehouden dat er ongeveer 3 Watt aan capaciteit benodigd is per kubieke meter water. Bij een vijver van 20m3 zou u dus een UV-lamp moeten plaatsen met een capaciteit van om en nabij de 60 Watt. Een dergelijke lamp verbruikt op jaarbasis bij permanent gebruik meer dan 130 euro aan stroom! En dan praten we nog niet over de vervangingskosten van een lamp, daar deze slechts een beperkt aantal branduren mee kan gaan (normaal 5000 uur).

U kunt zichzelf afvragen wanneer een UV-lamp nou daadwerkelijk nodig is. Het ontstaan van zweefalgen is van vele factoren afhankelijk, maar men ziet met name in het voorjaar een explosie ervan terwijl er gedurende de winter praktisch geen zweefalgen ontwikkelen. Dit komt natuurlijk door de ontluikende natuur in het voorjaar, en de winterperiode waarin er praktisch niets groeit en bloeit (dus ook geen zweefalgen). Toch laten vele koi-houders hun UV het gehele jaar branden.... zonde van uw geld dat u beter kunt besteden aan wat vaker water wisselen of kwalitatief goed voer!

In het voorjaar, wanneer de natuur ontluikt, ontstaat al snel een situatie dat zweefalgen u het zicht ontnemen. De verleiding is groot om het UV-geweld in volle sterkte ten tonele te brengen om de algen te lijf te gaan maar... algen hebben een duidelijke functie in uw systeem! Algen zijn namelijk in staat om, naast nitraten en fosfaten, ook ammonium op te nemen en fungeren als het ware als een natuurlijk filter. De eigenschappen van een UV zorgen ervoor dat de algen langs de lamp geleid worden en verbranden, en daarmee verbrandt u een stukje van uw filtercapaciteit. En... komt er ammonium vrij door de afstervende algen! Dubbel pech dus, want in het voorjaar bij de nog wat koudere watertemperaturen reageert uw natuurlijke filter niet zo snel en zijn kleine of grote piekjes in ammonium en nitriet-waarden niet te voorkomen. Door het doden van de zweefalgen introduceert u bewust een periode van instabiele waterkwaliteit.

Plan van aanpak


Rekening houdend met de nuttige werking van de zweefalgen ten behoeve van filtratie (ook de huidconditie van de koi wordt positief beïnvloed door zweefalgen) is het volgende plan van aanpak van toepassing:

  • installeer een tijdklok tussen uw stopcontact en stekker van de UV-lamp
  • wanneer de algen u teveel worden, regelt u met de tijdklok dat de UV-lamp slechts een paar uurtjes brandt
  • elke tweede dag schakelt u een uurtje bij
  • wanneer de vijver helder is bepaalt u de hoeveelheid tijd dat deze op dat moment brandt
  • bouw de hoeveelheid tijd weer een uurtje per tweede dag af en bepaal het omslagpunt

Door de langzame opbouw van de hoeveelheid tijd dat de UV brandt vernietigt u langzaam de hoeveelheid zweefalgen, en geeft u uw filter de tijd om de filterfunctie geleidelijk over te nemen! Met als logische gevolg een stabielere waterkwaliteit dan zonder deze stappen het geval was geweest. Wanneer u de door u gewenste situatie heeft bereikt kun u vervolgens met wat experimenteren zelf bepalen hoe lang de lamp zou moeten branden om de vijver helder te houden, u stelt daar dan de klok op in. Het is raadzaam om wat later in het seizoen een nieuw "ijkpunt" te zoeken, er zijn veel gevallen bekend waar zweefalgen eigenlijk richting de zomer vanzelf verdwijnen en een UV-lamp dus ook niet benodigd is!

Effectief gebruik van een tijdklok geeft u veel meer controle over uw systeem en de wijze waarop u wilt ingrijpen, en u bespaart er de nodige kosten mee voor wat betreft energie en vervanging.

Plugwise meet- en rapportagetechniek

Voor het bemeten en rapporteren over de energie-behoefte wordt gebruik gemaakt van een oplossing van de firma PlugWise. Met de oplossing van PlugWise kunt u op een eenvoudige manier inzicht verkrijgen in het energie-verbruik van verschillende apparaten. Ook kunt u met dezelfde oplossing energie-opwekking inzichtelijk maken, bijvoorbeeld als u zonnepanelen heeft.

PlugWIse als basis voor de meet- en regeltechniek van stroomgebruik

Het in Nederland ontwikkelde systeem is eenvoudig uit te breiden, en wordt geleverd inclusief basis-software voor het inzichtelijk maken van de gemeten gegevens. Plugwise is ontwikkeld voor de consument en vereist praktisch kennis van elektronica en computer-techniek om een snelle start te kunnen maken. Meer informatie over hoe het werkt vindt u hier.

Koi-Ontwikkeling.info gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook worden cookies en scripts van Facebook, Twitter, en Google gebruikt om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.

Indien u hiermee niet kan instemmen dient u uw browser direct af te sluiten en de website niet te gebruiken. Meer informatie kunt u lezen in de Cookie- en privacy-verklaring.