Een bibliotheek vol met kennis en wetenswaardigheden

Draadalgen, een plaag voor de hobbyist

Wat kan ik doen aan draadalgen in mijn vijver

Wat kan ik doen aan draadalgen in mijn vijver


De meeste hobbyisten maken er kennis mee: een startend algentapijt aan de wand, waarbij enkele slierten binnen zeer korte tijd kunnen uitgroeien tot tentakels van meer dan een meter. Dit fenomeen, draadalgen, ontsiert de vijver maar is een natuurlijk proces. Dat neemt niet weg dat de meeste hobbyisten deze draadalgen liever zien gaan dan komen.

Oorzaak


Draadalgen voeden zich met aanwezige voedingsstoffen in het water (zoals ammonium/ammoniak, nitraat en fosfaten) en ontwikkelen onder invloed van licht. Het lijkt dan ook evident om, als men aan een van deze twee categorieën gaat sleutelen, het aanpakken van draadalgen een peulenschil lijkt. De praktijk is echter weerbarstig, en er lijken nog andere factoren in het spel. Zo rapporteren koihouders in de winter vaak draadlagen (terwijl er minder licht is), en schreeuwen koihouders met een startende vijver in het eerste jaar moord en brand om de ongebreidelde groei van de draadalgen. Maar er zijn minstens evenzoveel gevallen die juist het tegenovergestelde rapporteren, en dat maakt het een beetje ongrijpbaar. Ook zeer frequent water verversen is hier niet direct de sleutel voor succes, dit komt mede door de al aanwezige hoeveelheid voedingstoffen in het drinkwater (dat per regio ook nog verschilt).

Het is dus geen wet van meden en perzen dat je kan zeggen dat bijvoorbeeld je nitraatgehalte te hoog is, of dat de fosfaten in hoge concentraties aanwezig zijn. Wat bij de een lijkt te helpen werkt bij de ander niet bij voorbaat, het is daarom van belang om wat dieper in te zoomen op de specifieke problemen met draadlagen en wat daaraan te doen is.
 

Zijn draadalgen gevaarlijk?


Algen behoren tot de flora en fauna van een vijver, en in die zin onderdeel van het vijverleven. Er is echter een aantal situaties die kunnen leiden tot ongewenste situaties:
 
  • Indien u steuren heeft is oplettendheid geboden, deze zwemmen zich soms vast in draadalgen en zullen daardoor stikken. Een steur moet blijven zwemmen voor de zuurstofvoorziening dus ieder obstakel wat dat voorkomt is potentieel levensbedreigend (voor een karper geldt dit niet, dus niet van belang)
  • Uw afvoeren zoals bodemdrain(s) kunnen (gedeeltelijk) verstopt raken waardoor uw bioloog niet meer optimaal kan werken en daardoor uw waterkwaliteit verslechtert. Dit is onacceptabel, het brengt de leefomgeving van uw koi in direct gevaar.
  • Draadalgen groeien compact bij elkaar, en zijn een vangnet van vuil. Op ten duur kan dit vuil de waterkwaliteit negatief beïnvloeden, immers vuil dient zo snel mogelijk afgevoerd te worden door uw mechanische filtratie en niet in de vijver te verblijven.
  • Ze veroorzaken grotere pH-schommelingen. Onder invloed van de stikstofkringloop produceren algen overdag onder invloed van licht zuurstof door CO2 te onttrekken aan het water (waardoor de pH gaat stijgen), terwijl hetzelfde natuurlijke proces 's nachts zuurstof verbruikt en CO2 afgeeft (waardoor de pH daalt). Aangezien planten als draadalgen hier de drijvende kracht achter zijn zal het ontbreken van veel draadalgen zorgen voor minder omzetting en dus minder schommelingen. Nu kunnen koi wel wat hebben, maar een stabiele pH is wel fijn en zeker op erg warme dagen! Dan is mate waarin zuurstof in het water kan oplossen beduidend lager en kunnen vijverbewoners bij het krieken van de dag in de problemen komen doordat grote hoeveelheden draadalgen hun benodigde zuurstof verbruiken en omzetten in CO2!
 
Op de vraag of draadalgen gevaarlijk zijn is het antwoord dan ook "in ieder geval hinderlijk", en in sommige gevallen "inderdaad"!
 

Wat kan ik er aan doen?


Controleer eerst uw filter en waterwaardes
Algen spelen een belangrijke rol in het
nitrificatieproces. Door ammonium op te nemen (de eerste "grondstof" voor dit proces) ontstaat een competitief proces met uw filtratie. Normaliter ontstaat hierin een evenwicht, maar in sommige situaties lijkt de ontwikkeling van draadalgen op de muziek vooruit te lopen en ontstaat daadwerkelijk een explosie. Vaak zijn deze toe te wijzen aan een onbalans in uw ecosysteem, en moet u deze proberen op te lossen.

In die gevallen is het raadzaam om eens kritisch naar uw bezetting, voergedrag en filtratie te kijken. Past uw bezetting bij de grootte van de vijver? Heeft u een gulle hand als u voert (wat bijna nooit het geval is in het groeiseizoen maar wel daarbuiten), soms ook zichtbaar door overmatige schuimvorming op het water? In die gevallen is het raadzaam om eens uw ammonium, fosfaten en nitraat te meten, en deze meting ook te doen voor uw kraanwater.
Zijn deze waardes hoger dan uit de kraan? Bekijk dan uw verversingsregieme eens kritisch en overweeg om meer te verversen. Hiermee sluit u enkele mogelijke oorzaken direct uit, en wat geen rol meer kan spelen veroorzaakt geen problemen. Zorg er tevens voor dat uw filters niet vervuilen, vuil hoort alleen in een mechanisch filter en niet in een biologisch filter thuis. Niet te extreem doorvoeren, maar gewoon netjes en schoon houden door regelmatig te spoelen en eventuele sedimenten af te voeren.

Niets doen, laat de natuur haar gang gaan
De eerste echte methode is eenvoudig: niets doen. Zolang u alleen visueel een probleem heeft is het even op de tanden bijten, er is namelijk een goede kans dat uw draadalgenprobleem van tijdelijke aard is en uiteindelijk vanzelf oplost. De natuur is mooi wat dat betreft, maar is wel een beproeving voor uw geduld! Met name nieuwe vijvers herstellen zich na een seizoen van de draadalgen-problematiek omdat er een soort klinische balans ontstaat (met onze vijvers kun je niet van een natuurlijke balans spreken, omdat de bezetting daarvoor per definitie te zwaar is en filtratie onontbeerlijk is) waarbinnen ze minder goed floreren.
 
Oogsten, oogsten, en oogsten
Ingrijpen in uw bioloog moet altijd een weloverwogen beslissing zijn. Wanneer uw bioloog geen direct gevaar loopt is er een simpele methode om de draadalgen te beteugelen: oogsten! U  kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een toiletborstel op een stok en een draaiende beweging maken, zodat u gelijk een suikerspin de draadalgen kunt oprollen. Als u dit portie dagelijkse gymnastiek doet is het meestal goed onder controle te brengen en te houden. Creatieve (of luie) hobbyisten bouwen een hulpmiddel die gebruikt kan worden op een schroefboormachine.
 
Natuurlijke competitie
U kunt ook gebruik maken van "natuurlijke competitie". In uw vijver wordt geconcurreerd om de voedingsstoffen, en algen zijn (naast uw eventuele andere vegetatie in uw vijver) wat dat betreft prima veelvraten van de afvalstoffen van uw vijverbewoners. U maakt vermoedelijk gebruik van een UVC-lamp uw vijver vrij te houden van groene zweefalgen zodat u uw koi goed kunt zien? Probeer uw UVC eens een periode uit te laten, een goede kans dat de groene zweefalgen terugkomen en de afname van licht en voeding in uw vijver een flinke knauw geeft aan uw groene draadalgentapijt. Er is een goed kans dat de draadalgen in aantal af zullen nemen en uiteindelijk teruggedrongen worden tot een mooi wandtapijtje van een paar centimeter, ook wanneer u later weer uw UVC gaat bijschakelen om uw zweefalgen kwijt te raken.
 
De noodgreep, weet wat u toevoegt aan uw water!
En als het dat echt moet, dan is er nog "de noodgreep": middelen tegen draadalgen toevoegen aan uw vijver wanneer uw bioloog in direct gevaar is. Nood breekt wet, maar de meeste middelen zijn ook gevaarlijk voor uw koi! Veel van deze anti-draadalgenmiddelen zijn namelijk gebaseerd op zink(-oxide) of koper (-sulfaat), deze  middelen worden opgeslagen in de organen van uw koi en zijn uiteindelijk kankerverwekkend! Effectief tegen algen, maar de gevolgen op langere termijn van deze middelen zijn onmiskenbaar gevaarlijk. Wees u hiervan bewust!

Een gezond middel dat u toevoegt bestaat in principe niet, maar als u de chemische weg MOET bewandelen zoek dan naar een middel dat gebaseerd is op “
monolinuron”:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Monolinuron

 
Monolinuron verbinding

Monolinuron is een pesticide dat valt onder de chemische middelen, dus ook zeker geen uitnodiging om aan uw vijverwater toe te voegen (!), maar gaat het niet zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat… Deze stof is bijvoorbeeld het actieve bestanddeel van Colombo Algisin. Een watermonster van dit middel is door
www.koi-ontwikkeling.info eerder getest en negatief bevonden op de aanwezigheid van kopersulfaat en zinkoxide. Een bijkomend voordeel is dat de werking van het middel langzaam intreedt en uw algen langzaam oplossen (2 a 3 weken). Daardoor kan uw biologische filter de natuurlijke filterwerking van de algen overnemen en verliest u geen directe filtercapaciteit. Wanneer u echt chemisch moet ingrijpen en de overige genoemde methoden geen hulp meer bieden, overweeg dan het gebruik van dit middel. En dan ook alleen in die gevallen!
 
Bron bestanddeel Colombo Algisin: http://www.ctb.agro.nl/ctb_files/140711_14495.PDF
Toelatingsnummer 14495 N
Terug
Wij stellen het op prijs als onze lezers de artikelen kunnen waarderen. U kunt hieronder reageren als u daar behoefte aan heeft, alvast bedankt voor uw reactie:
0 / 1000
64 - 26 = ?

Respecteer onderstaande licentie wanneer u content kopieert van deze site:
Creative Commons sharing information
Creative Commons Attribution
Creative Commons non-Commercial
Heeft u gezien dat koi-ontwikkeling.info helemaal vrij is van banners en andere reclame? En zou u graag willen dat dit in de toekomst ook zo blijft? Overweeg dan een kleine bijdrage en klik op de button hieronder, alvast bedankt hiervoor!

Koi-Ontwikkeling.info gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook worden cookies en scripts van Facebook, Twitter, en Google gebruikt om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.

Indien u hiermee niet kan instemmen dient u uw browser direct af te sluiten en de website niet te gebruiken. Meer informatie kunt u lezen in de Cookie- en privacy-verklaring.