genetisch materiaal voor kampioenen

Kwekerslijn Omosako Koi Farm

De Omosako koi farm, de grootmeester van de Shiro Utsuri. De prachtige verschijning van een Shiro Utsuri met de contrasterende kleuren zwart en wit is een aanwinst in iedere vijver. Een "moeilijke" koi die nog weleens geconfronteerd wordt met "secundair hi", kleine vale plekjes rood die plots tevoorschijn komen omdat de Shiro Utsuri voortkomt/gekomen is uit de Showa-kweek. Toch is het de Omosako koi farm gelukt om hun Shiro Utsuri te stabiliseren en als leidende koi farm op het gebied van deze variëteit op de kaart te zetten.

Kwekerslijnen


Enkele aansprekende kwekerslijnen zijn:

  • Musashi
  • Kurokabuto
  • Hakuba
  • Panda
  • Ebisu
  • Patra
  • Godzilla
  • Zebra

Ouderdieren


Omosako kent verschillende ouderdieren die verantwoordelijk zijn voor de stamboom van hun nakomelingen. In onderstaande afbeeldingen zijn deze belangrijkste ouderdieren ("Oyagoi") die verantwoordelijk zijn voor de verschillende kwekerslijnen opgenomen (of dit formeel een bloedlijn is, is discutabel. Omosako heeft een aantal respectvolle ouderdieren, maar het is nog steeds de vraag of Omosako met dezelfde kwaliteit kan doorgaan als deze overlijden. Inmiddels is Omosako al een flink aantal jaren aan de gang, dus mag dit wel verwacht worden. In dat geval zou gesproken kunnen worden van een bloedlijn, temeer daar de Shiro Utsuri onderdeel is van de Gosanke-groep waar formeel alleen bloedlijnen van bestaan). Klik op de foto voor een vergroting:

Omosako ouderdieren, kweekparen en bloedlijn
Omosako Oyagoi and bloodlines

Kwekerslijn Matsue Koi Farm

Matsue Koi Farm is een zeer bekende koifarm in het zuiden van Japan, en welbekend van de Lizuka Sensuke bloedlijn.

Ouderdieren


Enkele ouderdieren van hem zijn:

Haruka en Himawari
Matsue Oyagoi Haruka

Matsue Oyagoi Himawari

Kwekerslijn Marudo Koi Farm

Marudo Koi Farm wordt geleid door Hisahsi Hirasawa en hij is een echte protege van de Dainichi stal waar hij vele jaren heeft gewerkt. Een relatief kleine farm maar met een groot hart met als specialiteit de Gosanke-groep. Het is dan ook geen geheim dat de delicate kwaliteit vanuit het gebruikte Dainichi bloed leidt tot vele prachtige nakomelingen.

Ouderdieren


Enkele ouderdieren van hem zijn:

Nishikigi en Akebono
Marudo Oyagoi Nishiki
Marudo Oyagoi Akebono

Kwekerslijn Isa Koi Farm

Isa Koi Farm staat voornamelijk bekend om haar Showa kweek waar de laatste jaren enorme sprongen gemaakt zijn. Op dit moment bevindt de farm zich in de warme belangstelling van een grote schare hobbyisten die de Showa van Isa enorm waarderen. Het is niet alleen Showa waarmee Isa faam maakt, ook de Kohaku maakt als variëteit enorme ontwikkelingen door. Deze Kohaku, met een sterk fundament van de gebruikte bloedlijnen Sensuke en Kagura, kloppen op menige show ook al steevast aan de poort der kampioenen.

De onderstaande koi, gekweekt door de inmiddels overleden Minoru Mano van de Dainichi Koi Farm, wordt gezien als het beginpunt van Isa voor de ontwikkeling van hoogwaardige Showa:

Isa Showa Oyagoi

Deze koi was bij de start van de Showa-kweek 6 jaar oud en is aangekocht in 1986. Op basis van deze Showa heeft Isa zijn Showa steeds verder geperfectioneerd door steeds verschillende mannetjes van verschillende bloedlijnen te betrekken in de kweek met deze vrouwelijke Showa. Vanuit deze experimenten is gebleken dat de match met mannen van Hosokai het best was. Een van de nazaten van deze kweek is onderstaande koi:

Offspring van Isa Koi Farm (Showa)

Hoewel de nakomelingen van hoge kwaliteit waren bleken deze niet voldoende voor de Japanse koi-normen op shows. Isa moest op basis van zijn ontwikkelingen een extra stap maken en heeft dit gedaan door zijn nakomeling te laten paaien met een Showa van de Japanse kweker Suda:


Offspring van Isa Koi Farm (Showa)

De nakomelingen hiervan bleken wel show-waardig, en onderstaande koi hebben alledrie de Kokugyo prijs gewonnen op de All Japan Combined Nishikigoi Show! In totaal heeft deze ontwikkeling een kleine 16 jaar doorlopen:

Offspring van Isa Koi Farm (Showa) Offspring van Isa Koi Farm (Showa) Offspring van Isa Koi Farm (Showa)


Ouderdieren


De Isa koi Farm kent inmiddels een groot aantal ouderdieren voor verschillende variëteiten waarvan de belangrijkste hieronder worden gepresenteerd:

Boshu en Cats
Isa Koi Farm Oyagoi Boshu 85cmIsa Koi Farm Oyagoi Cats 95cm

Chokanshou en Miyama
Isa Koi Farm Oyagoi ChokanshouIsa Koi Farm Oyagoi Miyama 80cm


Tencho en Yumehikari
Isa Koi Farm Oyagoi Tencho 90cmIsa Koi Farm Oyagoi Yumehikari


Ryuzo en Kinnikuman
Isa Koi Farm Oyagoi RyuzoIsa Koi Farm Oyagoi Kinnikuman 86cm


Kokugyo
Isa Koi Farm Oyagoi Kokugyu

Kwekerslijn Dainichi Koi Farm

Dainichi is een kweker die geen toelichting behoeft. Een roemruchte naam binnen het kwekersgilde van Japan en verantwoordelijk voor een enorm aantal ereplaatsen op de verschillende podia van de mondiale koi-shows. Dainichi's naam is vooral voortgekomen uit de kweek van de Showa, prachtige en enorm brede Showa met een uitmuntende bouw en huidkwaliteit. De echte toppers van deze kweker staan op het verlanglijstje van vele hobbyisten in de wereld, waardoor de prijzen helaas navenant zijn. Van Dainichi wordt dat geaccepteerd waar andere kwekers vaak terecht gewezen worden. Een teken van de positie en respect die dit koihuis heeft opgebouwd!

Bloedlijnen


De Dainichi bloedlijn is voortgekomen uit kruisingen met de Torazo, Izumya en Jinbei bloedlijnen. Specifiek voor de Kohaku wordt gebruik gemaakt van (afstammelingen van) de Kagura en Sankuro lijn.

Ouderdieren
Op onderstaande foto's zijn de voornaamste ouderdieren gepresenteerd (groottes variëren tussen de 80 - 110cm!):

Buddha
Buddha oyagoi DainichiBuddha oyagoi Dainichi in action ;-)

Raiga
Raiga oyagoi DainichiRaiga oyagoi Dainichi in action

Rikidzan (RIP), Sakura (Shinkokai winnaar), Shubestu
Rikidouzan oyagoi DainichiSakura oyagoi DainichiShubetsu oyagoi Dainichi

Rikidzan (Rikidozan) is een sprekend voorbeeld van "zuivere bloedlijnen", en dat deze niet bestaan. Hoewel dit ouderdier in de zomer 2010 is overleden en een groot aantal prachtige koi heeft voortgebracht, is deze koi niet van de stal van Dainichi. Rikidzan is een volle dochter van "Rose Queen" van Sakai Fish Farm (Sensuke bloedlijn)! Ze is in 2008 gekocht door Dainichi en ingezet in de kweek. Een beter voorbeeld tussen vermenging van “noordelijke” en “zuidelijke” bloedlijnen is niet te vinden, nog even afgezien van het effect op het fanatisme tussen aanhangers van koi uit Niigata en het zuiden van Japan ;-)!

Kwekerslijn Sakai Fish Farm

Voor veel koi-liefhebbers zijn de koi van Sakai Fish Farm (SFF) begerenswaardig. En dat is niet voor niets, de Farm heeft een dermate hoeveelheid aan prijzen op verschillende nationale en internationale koi-shows vergaard dat men gerust kan stellen dat SFF behoort tot de absolute top op het gebied van het kweken van hoogwaardige nishikigoi. En het is de grootste farm.

SFF is, net als iedere andere kweker, constant op zoek naar verbeteringen in de kwekerslijn en maakt gebruik van Oyagoi (ouderdieren) van verschillende andere kwekers als Matsue, Toshio Sakai, Dainichi, Muto, Tanaka en Marudo. Daarmee wordt permanente verbetering van de kwekerslijnen nagestreefd door het inbrengen van nieuw bloed uit verschillende onderkende bloedlijnen als bijvoorbeeld Sensuke, Matusosuke en Dainichi.

Faciliteiten Sakai Fish Farm kwekerij

Bloedlijnen Kohaku


De oorsprong van de SFF Kohaku ligt in twee dominante bloedlijnen besloten:

  • Donguri bloedlijn, waarvan met name de ontsproten Benibana-kwekerslijn haar sporen heeft verdiend.
  • Sakura bloedlijn, ontstaan uit de Tomoin bloedlijn en de Sensuke bloedlijn. Hieruit zijn twee zeer bekende koi voortgekomen: Rose en Fujiko, waarbij de body van deze twee koi het meest lijkt op de orginele Sensuke bloedlijn. Deze is verder ontwikkeld is door Sakai (Hiroshima), de in 2008 overleden president van de Sakai Fish Farm. De “offspring” van Rose en Fujiko is enorm en de kenmerken van deze twee koi zijn nog immer te vinden in de nazaten.

Sakai Fish Farm SakuraSakai Fish Farm Donguri en Benibana

Rose en Fujiki hebben een grote rol gespeeld in de enorme ontwikkeling die Kohaku van SFF heeft gemaakt. Vanuit de Sakura bloedlijn is een aantal zeer dominante bloedlijnen voortgekomen die de Sakai Fish Farm een haast onuitputtelijke bron van mogelijkheden geeft om verdere ontwikkeling te borgen.

Beauty Rose kwekerslijn
Beauty Rose kan beschouwd worden als een van de belangrijkste Oyagoi van SFF, en heeft al voor enkele vermaarde nakomelingen gezocht, elk met hun eigen karakteristieken

Sakai Fish Farm Beauty Rose

Rose Queen kwekerslijn
Naast Beauty Rose kan Rose Queen ook beschouwd worden als een van de belangrijkste drager van de SFF-Kohaku genen. Ook zij heeft voor verschillende nakomelingen gezorgd die inmiddels ook doorgekruisd worden met andere Oyagoi om tot permanente verbeteringen te komen. Als belangrijkste nazaten van Rose Queen gelden Yamato en Alexandria. Beiden zijn wereldberoemd in de Nishikigoi-wereld vanwege het binnenslepen van zeer belangrijke prijzen op het mondiale podium. Daarmee zou je bijna de andere nakomelingen declasseren maar dat is zeker niet terecht, dit is Nishikigoi voor het hoogste podium

Sakai Fish Farm Rose Queen

Rose Symbol kwekerslijn
Rose Symbol is een relatief nieuwe rijzende ster maar heeft, evenals haar nakomelingen, een hele mooie huidkwaliteit en bouw. Ook deze primaire kwekerslijn en secundaire kwekerslijnen (nazaten) worden nog immer ingezet ter verbetering van de jaarlijkse oogst en kwaliteit

Sakai Fish Farm Rose Symbol

Hoewel het aantal kwaliteitskoi dat hieruit is voortgekomen enorm is, wordt jaarlijks nieuwe ouderdieren van andere bloedlijnen toegevoegd. Dit om inteelt te voorkomen waardoor de hoge kwaliteit achteruit kan gaan. Het betreft in dit thema allen vrouwelijke koi. De mannetjes zijn van verschillende niet-SFF bloedlijnen of hebben hun oorsprong veelal in de Sakura-bloedlijn (Fujiko).

In onderstaande afbeelding vindt u een totaalbeeld van de gehele ontwikkeling van de kwekerslijnen van Sakai Fish Farm. De bovenstaande kwekerslijnen zijn daarin herkenbaar, alsook alle nazaten van deze illustere koi. U vindt hier ook “Yamato”, de geweldige Kohaku die te boek staat als de eerste niet-Japanse winnaar van de Shinkokai in 2006 (“the Mask”) die na de show is toegevoegd als Oyagoi (ouderdier) bij SFF:

Full overview of Sakai Fish Farm parent koi

Showa


In de basis is bij SFF gebruik gemaakt van showa van Dainichi en Marudo. Sinds kort is daar ook een showa van de Muto Koi Farm aan toegevoegd (Ninja). Vanuit het Marudo-bloed en het Dainichi-bloed is als belangrijkste resultaat “Olive” ontstaan met daaronder de doorontwikkeling van deze kwekerslijn:

Kwekerslijn Sakai Fisk Farm: Showa

Bloedlijnen Sanke


Voor de kweek van Sanke is SFF gestart met een Tanaka-kwekerslijn en Marudoh-kwekerslijn met als vermaard resultaat de “Wakashoryu” kwekerslijn. Om de beste punten van verschillende kwekerslijnen te combineren maakt SFF ook gebruik van ouderdieren van Momotaro voor de Sanke-kweek. De Wakashoryu-nakomelingen dragen ook de genen van Matsunosuke-bloedlijnen (Toshio Sakai) daar van deze bloedlijn mannelijke Sanke ingezet worden. Op dit moment experimenteert SFF met een Sanke van Dainichi (Thunder) om met name de sumi-pigmentatie verder te verbeteren wat vanuit de Matsunosuke-bloedlijn niet naar eigen verwachting voldoet.

Kwekerslijn Sakai Fisk Farm: Sanke

Bloedlijnen Overig


Het kweken van hoogwaardige Nishikigoi betekent impliciet dat vele variëteiten ontstaan. Ook bij SFF zijn vele variëteiten verkrijgbaar, waarvan de Gosanke het meest gewaardeerd wordt. Ook op het gebied van Ochiba Chigure is inmiddels een duidelijke lijn ontstaan.

Sakai Fish Farm Ochiba Chigure

Koi-Ontwikkeling.info gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook worden cookies en scripts van Facebook, Twitter, en Google gebruikt om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.

Indien u hiermee niet kan instemmen dient u uw browser direct af te sluiten en de website niet te gebruiken. Meer informatie kunt u lezen in de Cookie- en privacy-verklaring.