genetisch materiaal voor kampioenen

Sadazo

De Sadazo Sanke bloedlijn werd tussen 1952 en 1962 ontwikkeld en in eerste instantie was het sumi van deze bloedlijn vrij zwak. Tevens werden de Sadazo sanke niet zo groot. Toch zijn Sadazo Sanke in de basis prachtige koi, met een zacht beni en sterk geconcentreerd sumi. Door vernieuwingen in de bloedlijn te brengen is de Sadazo bloedlijn nog immer springlevend, en bijvoorbeeld een sterk fundament voor de Dainichi Sanke die de genen van Sadazo bij zich dragen. Er mag gesteld worden dat praktisch elke Sanke die in Niigata (en ook daarbuiten in vele gevallen) gekweekt wordt op de een of andere manier herleidbaar is tot de genen van Sadazo.

Tegenwoordig is er nog 1 kweker die kweekt met de oorspronkelijke Sadazo Sanke bloedlijn en dat is de koifarm Genjiro (Takashi Kobayashi). Dit betekent dat in de kweek zowel de mannelijke als de vrouwelijke koi Sadazo-afkomst hebben. Tegenwoordig worden er met behulp van deze bloedlijn door Genjiro mooie Sanke geproduceerd die wel een goed diep sumi bezitten en betere groeieigenschappen en blijven op deze wijze de Sadazo-karateristieken zoveel mogelijk bewaard.

Sadazo bloedlijn historische foto female Sadazo bloedlijn historische foto male

Herkomst


Sadazo bloedlijn Sanke

Torazo

De Torazo bloedlijn is ontstaan in 1949 op de Torazo Koifarm. De Torazo bloedlijn wordt nog steeds veelvuldig gebruikt bij de kweek van Sanke en is de "eerste echte Sanke bloedlijn" die ontwikkeld is. De Sanke bloedlijn wordt nog steeds verbeterd door het inbrengen van nieuw bloed.

De Sanke uit de Torazo bloedlijn kenmerken zich door een zeer goede volle lichaamsbouw, dieprode Kohaku patronen en kleine sumi vlekken. Het sumi is diep lakzwart van kleur. Groeipotentie is zeer zeker aanwezig, er zijn Sanke uit de Torazo bloedlijn die een lengte hebben bereikt van 95 cm. Het sumi bij Torazo Sanke is zeer speciaal: bij Tosai (éénjarigen) is het Sumi pikzwart en sterk aanwezig maar naarmate de koi twee en drie jaar oud wordt trekt het langzaam bijna helemaal weg en blijft er enkel een blauwe schijn over. Het echte mooie Sumi verschijnt terug vanaf de koi vier jaar is en verbetert tot zijn zes jaar waarna het consolideert. De Torazo bloedlijn is één van de meest belangrijke bloedlijn voor koi in heel Niigata.

Historische foto Torazo femaleHistorische foto Torazo male

Herkomst


Urukawa Koi Farm (Torazo) is een van de oudste koi-huizen in Niigata. Chuzo Kawakami richtte het bedrijf op in 1910 waarna zijn zoon Torakichi in de jaren twintig de eerste Sanke kweekte. Hiroshi Kawakami, die jammerlijk enkele jaren geleden om het leven kwam bij een auto-ongeluk, stabiliseerde de Torazo Sanke bloedlijn rond 1940. Het bedrijf wordt nu geleid door Tsuyoshi Kawakami. De naam Torazo komt van de grootvader van Chuzo Kawakami en betekent "Tijger".

Om de Sanke bloedlijn te ontwikkelen gebruikte Torakichi Kawakami een vrouwelijke Sanke van de kweker Hoshino, een mannelijke Kohaku van de kweker Yagozen en een eigen mannelijke Sanke:

Torazo Sanke

Sensuke

De Sensuke bloedlijn is ontstaan uit een vrouwelijke Kohaku waarvan de bloedlijn en kweker onbekend zijn en een mannelijke Kohaku van de kweker Tsunenichi. Deze mannelijke Kohaku was een afstammeling van de Tomoin Kohaku. De Sensuke bloedlijn verspreidde zich vooral over het Westelijke deel van Japan en heeft daar een zeer grote invloed bij de kweek van Kohaku.

Enkele aansprekende winnaars op de erepodia van de Japanse koi-shows vindt u hieronder, allen voortgekomen uit deze bloedlijn:

Miko (ZNA winnaar 2005) van de Lizuka Sensuke bloedlijnMaruyama Sensuke als winnaar in 1981 Shinkokai Winnaar 2011 Sensuke van Sakai Fish Farm

Kenmerken


De Sensuke Kohaku kenmerken zich door een zwaardere bouw. De kaakbeenderen zijn zwaarder, hierdoor lijkt het hoofd breder en ronder. Op een zuiver witte huid liggen mooie rode patronen met een goede aflijning.
De Sensuke bloedlijn is door diverse kwekers verder ontwikkeld. Zo zijn de volgende bloedlijnen ontstaan als specialisatie van de oorspronkelijke Sensuke bloedlijn:

  • De Murayama Sensuke bloedlijn van Isawa San uit Yamanashi.
  • De Okawa Sensuke bloedlijn van Tanaka San ( Okawa Koifarm ) uit Fukuoka
  • De Iizuka Sensuke bloedlijn van Iizuka San ( Matsue Nishikigoifarm ), de kenmerken van de Iizuka Sensuke bloedlijn zijn een snelle groei en mooie dieprode patronen met een goede aflijning ( sashi en kiwa )

De Iizuka Sensuke bloedlijn wordt op de Sakai Fish Farm van Hiroji Sakai in Hiroshima gebruikt voor de kweek van Kohaku, maar bijvoorbeeld ook bij Miyatora Niigata staat de Sensuke aan de basis voor de Kohaku-lijnen.

Herkomst


Sensuke Kohaku bloedlijn

Dainichi

De Dainichi bloedlijn is ontstaan uit kruisingen met de Torazo, Izumya en Jinbei bloedlijnen. De grondlegger van de Dainichi bloedlijn, Minoru Manu, is als authentieke rijstboer gestart met het kweken van Nishikigoi toen hij merkte dat er geld mee te verdienen viel. In eerste instantie Yamabuki Ogon (veelkleurige koi), maar door een samenloop van omstandigheden (of zou je het toeval noemen) verkreeg Minoru Manu enkele dieren uit de Sensuke bloedlijn waaruit de eerste Dainichi Showa is voortgekomen. Het verhaal gaat dat een mannelijke Kohaku die niet te verkopen was uit pure wanhoop gekruisd is met deze Kohaku met een totaal onverwacht resultaat. Dit is het begin geweest van een krachtige periode waarin Dainichi definitief haar naam heeft gevestigd.

In onderstaande afbeeldingen drie kenmerkende Dainichi koi, samen goed voor een enorme kwaliteit aan genetisch potentieel :

Sadazo Sanke Dainichi Dainichi ShowaDainichi Kohaku

Dainichi Showa

De Dainichi Showa bloedlijn is een instituut op zich. Zelden heeft een Japans huis meer naam gemaakt met een bloedlijn als Dainichi met haar Showa. En dan te bedenken dat de Dainichi Showa ontstaan is uit een gehele toevalligheid in het combineren van verschillende koi. Dainichi was in 1991 dan ook de eerste die met een Showa een grote Japanse koishow heeft gewonnen (zie bovenaan, middelste afbeelding), wat in de historie slechts 3 maal is gebeurd. In 2007 hebben zijn zoons dit huzarenstukje nogmaals herhaald. Het domein van de Showa is dan ook opgeëist door Dainichi.

Dainichi Sanke

De Dainichi Sanke bloedlijn is een mooie, authentieke bloedlijn die direct afstamt van de Sadazo bloedlijn. Het bekendste ouderdier, dat in 2010 het leven heeft gelaten, is "Hotaru" oftewel "vuurvlieg" ("Firefly", bovenaan afbeelding links).

De Sadazo bloedlijn die ten grondslag ligt aan de Dainichi Sanke bloedlijn is terug te herleiden tot de Genjiro Koi Farm, een zeer oude koifarm die reeds 4 (!) generaties terug gaat. Het ontstaan van de Sadazo bloedlijn zal ongeveer voor 1955 zijn geweest, toen Hirokichi Kobayashi (destijds eigenaar van de Genjiro Koi Farm)10 koi kocht van Sadazo in Nigorisawa. Hieruit blijkt maar weer dat bloedlijnen an zich zelden of nooit "zuiver" zijn, maar de huidige Sadazo Sanke van de Genjiro Koi Farm zijn de meest zuivere Sadazo koi die erkend zijn. Een van de nakomelingen van deze bloedlijn heeft haar weg naar Dainichi gevonden. Aangezien de Sadazo Sanke in haar pure vorm geen grote koi wordt moge het duidelijk zijn dat de expertise van de Dainichi Koi Farm in het kweken en kruisen van kenmerken ervoor gezorgd heeft dat er een daadwerkelijke Dainichi Sanke bloedlijn erkend kan worden, met in haar basis nog immer de Sadazo genen.

In onderstaande afbeelding is de herkomst van deze Sanke bloedlijn weergegeven:

Dainichi Sanke (Sadazo)

Dainichi Kohaku

Specifiek voor de Kohaku wordt gebruik gemaakt van (afstammelingen van) de Kagura en Sankuro lijn. In beiden zijn genen van de Tomoin bloedlijn geborgd. Ook met de Kohaku is Dainichi inmiddels succesvol gezien de resultaten op de grote koishows, waarvan het recentelijke wapenfeit de winst op de 2010 Shinkokai is geweest met een magnifieke Kohaku (zie bovenaan, rechtse foto). In onderstaande afbeelding is de herkomst van deze Kohaku bloedlijn weergegeven:


Dainichi Kohaku

Verschijning


De Dainichi koi kenmerken zich door een dieprode kleur die scherp afgetekend is, in combinatie met een helderwitte huid, zoals op onderstaande authentieke opname uit de beginjaren duidelijk naar voren komt. Het zwart van de Sanke en Showa komt verspreid voor in kleinere patronen en is prachtig vol en intens wanneer het uitontwikkeld is. De Dainichi koi bezitten een zeer goede lichaamsbouw. De groeipotentie van deze koi is ook zeer goed, waarbij na 3 tot 5 jaar de body-ontwikkeling goed door gaat zetten.

Historische foto Dainichi Sankuro

Yagozen

De Yagozen bloedlijn ontstond in 1953 uit een mannelijke Kohaku van "Monjiro" en een vrouwelijke Kohaku van "Tomoin". De kweker Satoshi Hiroi van de Yagozen Koi Farm is de grondlegger van deze beroemde Kohaku-lijn. Onderstaande afbeelding is een klassiek voorbeeld van de Yagozen bloedlijn:

Historische foto Yagozen maleYagozen Shinkokai winnaar1983
Yagozen Kohaku kenmerken zich door een breed hoofd, het Hi ( rood ) is in beginsel heel flets. Maar wordt later dieprood van kleur. Het shiroji (wit) van de Yagozen Kohaku is erg zuiver.

Herkomst


In onderstaande afbeelding is de herkomst van deze bloedlijn weergegeven:

Yagozen Kohaku

Jinbei

Sanke van de Jinbei bloedlijn kenmerken zich door grote rode Kohaku patronen en een hoge kwaliteit Sumi, dat zeer dik in de huid ligt. Het sumi op Jinbei Sanke komt voor in vrij grote vlekken. Het Hi is zeer diep van kleur en Jinbei Sanke bezitten een zeer goede body. Opmerkelijk is het om te weten dat het sumi van Jinbei tosai Sanke zeer dominant aanwezig kan zijn, veel van deze koi verliezen echter in hun eerste jaar zeer veel van dit sumi. In de jaren hierna komt er geleidelijk een deel van het sumi terug tot het stabiel is.

Herkomst


De Jinbei Sanke bloedlijn is ontstaan uit een Torazo Sanke van de kweker Izumiya en een Sanke van eigen kweek. In 1957 werd deze bloedlijn gestabiliseerd op de Jinbei Koifarm van de kweker Hajime Watanabe. In onderstaande afbeelding is de herkomst van deze bloedlijn weergegeven:

Jinbei Sanke bloedlijn

Izumya

De Jinbei bloedlijn werd voortgezet als de Izumya Sanke bloedlijn, naar de kweker Izumiya die verder kweekte met de Jinbei Sanke bloedlijn. Er zijn verschillende kwekers die nog steeds gebruik maken van de Izumiya Sanke bloedlijn onder andere Dainichi en Shintaro.

Kenmerken van de Sanke die zij uit deze bloedlijn kweken zijn een goede volle lichaamsbouw, grote rode Kohaku-patronen en veel kleine sumi-vlekken. Het wit is als deze Sanke nog jong zijn vrij gelig van kleur, maar wordt witter als de koi ouder worden en een dikkere huid krijgen.

Herkomst


In onderstaande afbeelding is de ontwikkeling van deze bloedlijn opgenomen:

Izumya Sanke bloedlijn

Matsunosuke

In 1974 werd de Matsunosuke bloedlijn gevestigd door de Sakai-familie in Niigata. De Matsunosuke bloedlijn werd primair door Toshio Sakai door-ontwikkeld. Hij werd geboren in Mushigame in Niigata als jongere broer van Toshiyuki Sakai, waarna hij op 18-jarige leeftijd vertrok naar Isawa en daar het Isawa Nishikigoi Center vestigde. De oorspronkelijke koifarm, de Yamamatsu Koi Farm, ging van vader op oudste zoon over.

Toshiyuki Sakai en Toshio had reeds op jonge leeftijd een drang tot excelleren. Sinds de tijd dat Toshio Sakai zijn handtekening op de Matsunosuke bloedlijn zette is de Matsunosuke-bloedlijn niet meer weg te denken uit de hedentendaagse koi-industrie. Nazaten van de originele Matsunosuke bloedlijn hebben vele grote prijzen gewonnen op de ere-podia van de bekende shows.

Onderstaande afbeelding is een authentieke afbeelding van een Sanke uit de oorspronkelijke Matsunosuke bloedlijn, terwijl de afbeelding ernaast kenmerkend is voor de huidige Matsunosuke bloedlijn:

Historische foto MatsunosukeModerne Matsunosuke Sanke

Herkomst


De basis van de Matsunosuke Sanke vindt haar oorsprong in een kruising tussen een Sensuke Kohaku en een Kichinai Sanke. De nazaten van deze kruising leverde stevige en goed gepigmenteerde koi op, maar naar de huidige maatstaven waren deze koi verhoudingsgewijs klein (hoewel de lengte voor die tijd reeds veruitstrevend was). Nadat Toshio Sakai zich had gevestigd in Isawa werd een huzarenstukje uitgevoerd: door het bloed in te kweken van de magoi, de consumptiekarper die grote lengtes kon bereiken, werd de bloedlijn sterk verfrist en verbeterd. De naam van Matsunosuke werd nogmaals bevestigd als zijnde de toonaangevende bloedlijn in de koi-industrie.

Sanke en Kohaku uit de Matsunosuke bloedlijn kenmerken zich door een op jonge leeftijd vrij zacht Hi, dat op latere leeftijd dieprood wordt. Een zeer goede kwaliteit Sumi, dat zeer diep in de huid ligt en pas na een jaar of vijf stabiliseert. De groeieigenschappen van deze bloedlijn zijn zoals gezegd verbeterd door het inbrengen van "Magoi bloed". Matsunosuke Sanke kunnen de magische lengte van 1 meter bereiken en bezitten hierdoor ook een zeer goede lichaamsbouw.


Matsunosuke bloedlijn in detail

Verbeteringen in de kweek

Het aantal Matsunosuke ouderdieren dat algemeen gebruikt wordt in de Nishikigoi-kweek is immens. Koifarms als bijvoorbeeld Momotaro Koi Farm en Sakai Fish Farm maken tot op de dag van vandaag gebruik van vele mannelijke koi om de genen van de Matsunosuke bloedlijn door te geven aan hun produkten. Maar natuurlijk staat ook de Matsunosuke bloedlijn niet stil, en zien we een gestage evolutie. Wat dat betreft is (met name) Toshio Sakai een eigenzinnige man die ons zomaar weer opeens kan verrassen met een stukje evolutie!

Kagura

De Kagura bloedlijn is een roemruchte bloedlijn die zijn oorsprong vindt op de Maruyama Koi Farm. De vader van Futoshi Maruyana, Gensuke Maruyama, startte in de jaren 60 met kweken en werd snel bekend. Maruyama koi hebben vele grote en prestigieuze prijzen gewonnen. Gensuke Maruyama kwam in contact met Itaru Sudam een andere kweker in het Niigata gebied, en ontdekte bij hem een zeer goede Kohaku (voor die tijd), met een uniek glanzend beni (rood), prachtig witte huid en een stevige body. Gensuke besloot deze koi aan te kopen en in te brengen in de kweek. Deze koi kreeg de bijnaam "Kagura" (Japans voor "schildpad, refererend aan de vorm van de hiban). Haar unieke eigenschap was het zeer speciale glanzende beni dat nu "Kagura beni wordt genoemd.

In 1981 wint een directe afstammeling van dit ouderdier de 17e ZNA All Japan Koi show met eenzelfde "schildpad patroon" (zie hiervoor de foto bij de link en kijk goed naar de eerste hiban die start op het hoofd):

Kagura lijn als winnaar van de 17e ZNA All Japan Koi show

Deze zelfde Kohaku heeft ook nog verschillende prijswinaars voortgebracht met hetzelfde unieke glanzende beni. Maruyama Kohaku van de Kagura-lijn hebben hun weg naar verschillende toonaangevende kwekers gevonden, onder andere Dainichi (die reeds vanaf het begin nauwe banden onderhield met de Maruyama Koi Farm) en Sakai Fish Farm.

In de doorontwikkeling van de Kagura-lijn is Dainichi zeer nauw betrokken geweest, met als uitdaging om dezelfde kwaliteit beni te kunnen borgen op grotere koi. De stempel die Maruyama Koi Farm op de totale ontwikkeling van de Kohaku heeft gezet is dermate groot dat Japanse kwekers over het algemeen deze lijn dermate belangrijk achten dat zonder het bestaan ervan de Kohaku nooit zover was ontwikkeld als nu. Kagura is nog immer een toonaangevende lijn in de rangorde van Kohaku bij Dainichi. Heden ten dagen vindt men dit kenmerk nog altijd terug op de kwaliteits-Kohaku van Maruyama Koi Farm:

Kagura van Maruyama Koi FarmKagura van Maruyama Koi Farm

Herkomst


In onderstaande afbeelding is de herkomst en ontwikkeling van de Kagura Kohaku weergegeven:

Bloedlijn Kagura (Kohaku)


Kobayashi

De eerste showa, origineel ontwikkeld door Jukichi Hishino (Ouchi, Niigata) omstreeks 1927, bezaten een erg oranjegeel pigment. De reden hiervoor is dat deze eerste Showa's afkomstig waren uit een kruising tussen een Kohaku en een Ki Utsuri. Deze showa kan ook op geen enkele manier vergeleken worden met de showa zoals wij deze nu kennen: vervagende kleuren (die ook niet intens waren) en geen overtuigende stabiliteit maar wel voldoende om als uniciteit te herkennen. De showa was geboren.

Kobayashi wist een revolutionaire verbetering aan te brengen door het kruisen van een Showa met een Yagozen Kohaku, het broed hiervan werd weer gekruisd met een Tomoin Kohaku. De Kobayashi Showa bloedlijn werd dan ook ontwikkeld en gevestigd door de kweker Tomiji Kobayashi.

Het resultaat hiervan was een Showa met een zeer sterk en helder hi, zoals we de showa tegenwoordig kennen. Door het inbrengen van Kohaku bloed werden ook nog eens de witte vlakken op de huid aanmerkelijk verbeterd! Het moge duidelijk zijn dat de Kobayashi showa een nieuw tijdperk inluidde voor wat betreft de kwaliteit van de showa en de mogelijkheden voor andere kwekers weer verder vergrootte om betere showa te produceren.

Herkomst


In onderstaande afbeelding is de herkomst van de Kobayashi showa weergegeven:

Kobayashi Showa

Kichinai

Deze bloedlijn wordt ook wel de Miyatora bloedlijn genoemd. Miya Katsunori heeft op basis van bestaande bloedlijnen een geheel eigen draai kunnen geven aan zijn Sanke door deze unieke eigenschappen mee te geven. Kenmerkend voor de Kichinai bloedlijn is een getrapt Kohaku patroon met tsubo sumi, wat betekent dat het zwarte patroon over de witte gebieden valt. Een goed voorbeeld van een Kichinai Sanke is een maruten hoofd (hiban op het hoofd), gevolgd door een witte breuk, een volgend vlak hi, witte beuk, enzovoorts en zwarte patronen op alle witte gebieden.

Kenmerken voor de Sanke van deze bloedlijn zijn veel beni ( rood ), ook op het hoofd en kleine compacte sumi vlekken, over het algemeen vertonen deze koi veel sumi.

Historische foto Kichinai bloedlijn

Herkomst


De Kichinai Sanke bloedlijn is ontstaan uit een kruising tussen een vrouwelijke Sadazo Sanke, een mannelijke Tomoin Kohaku en een mannelijke Torazo Sanke.

Kichinai Sanke

Tomoin

De Tomoin bloedlijn is er een die grote invloed heeft gehad. Deze bloedlijn verspreidde zich vooral in Niigata vanuit Takezawa en wordt daar tegenwoordig door veel kwekers nog gebruikt bij de kweek van Kohaku. De Tomoin bloedlijn ontstond net als de Yagozen bloedlijn rond 1945 uit een mannelijke Kohaku van "Monjiro" en een vrouwelijke Kohaku van "Tomoin".

Historische foto Tomoin male

Tomoin Kohaku kenmerken zich door een zuivere ondoorzichtige witte huid. het Hi vertoonde in eerste instantie veel paarsrode vlekjes en rode spikkels. Maar later is dit minder geworden. De Tomoin bloedlijn heeft midden vorige eeuw de markt primair gedomineerd vanwege de mooie donkere kleur van het beni. Nog immer vinden we Tomoin-karakteristieken terug bij verschillende kwekers, zoals bij Kinsaku Hoshino (Hoshikin).

Herkomst


Tomoin Kohaku

Manzo

De Manzo bloedlijn is ontstaan uit een mannelijke Kohaku van "Genpachi" en een vrouwelijke Kohaku van "Sankuro".

Deze kenmerken van Kohaku uit deze bloedlijn zijn een breed hoofd en een zogenaamd druppelvormig lichaam. Een behoorlijke body dus.

Historische foto Manzo

Herkomst


Manzo Kohaku

Gosuke

De Gosuke bloedlijn is ontstaan in 1891, een mannelijke Kohaku van "Gotenzakura" en een vrouwelijke Tancho Kohaku van "Menkaburi" vormden de ouderdieren van waaruit deze Kohaku bloedlijn is ontstaan. De Gosuke bloedlijn is een uitgestorven bloedlijn uit het pioniers-tijdperk van de Nishikigoi, mogelijk dat deze bloedlijn nog wel in leven wordt gehouden door Satoru Hishino als memoriaal aan zijn overleden opa. Echt commercieel gekweekt wordt er niet meer mee, net zoals vele bloedlijnen uit het begintijdperk ontbreken de koi voornamelijk lengte ten opzichte van de moderne nishikigoi zoals wij deze kennen, en zijn dus vanuit die optiek commercieel niet interessant.

De kenmerken van Kohaku uit de Gosuke bloedlijn zijn kleine rode vlekken en veel afzonderlijke rode schubben. Het Hi van deze bloedlijn was niet zo intens en diep van kleur als dat we dat tegenwoordig zien, maar dit is dan ook de oudste bekende Kohaku bloedlijn.

Koi-Ontwikkeling.info gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook worden cookies en scripts van Facebook, Twitter, en Google gebruikt om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.

Indien u hiermee niet kan instemmen dient u uw browser direct af te sluiten en de website niet te gebruiken. Meer informatie kunt u lezen in de Cookie- en privacy-verklaring.