Koi-Ontwikkeling.info

De meest complete website over ontwikkeling van Nishikigoi

4 Seizoenen van een kweker
Het kweken van hoogwaardige Nishikigoi is een activiteit die een grote passie voor koi van de kwekers verlangt. Het kan gezien worden als een continu productieproces waarbij rekening gehouden moet worden met verschillende stadia van het werk. Deze stadia lopen synchroon met de verschillende seizoenen die wij kennen, waarbij ieder seizoen zijn eigen karakteristieken kent. In dit thema-artikel worden de vier seizoenen van de koi-kweker beschreven, ondersteund met een enorm aantal foto's om de werkzaamheden inzichtelijk te maken en de magie rondom het kweken van koi over te brengen aan de lezer.

Speciale dank gaat uit naar de organisatie "Nishikigoi Niigata Direct" en in het bijzonder naar Fujio Oomo die toestemming heeft gegeven om de beschrijving te vertalen en integraal op te nemen op deze website.


Therefore, all material is pictured and copyrighted by Fujio Oomo and a big "domo arigato" for his cooperation to present the information in Dutch language! • Lente (Maart - Mei)
  In het voorjaar worden de koi uit de vishuizen gehaald en teruggeplaatst in de moddervijvers voor een nieuw groeiseizoen. De voorbereiding begint als de sneeuw begint te smelten - het water is dan nog veel te koud. De voorbereidingen worden afgerond in mei, en koi worden vervolgens geplaatst zodat ze kunnen groeien en ontwikkelen.
  Nagaoka City in het voorjaar wanneer er nog veel sneeuw is op de grond en in de bergen. Tijd om te starten met het prepareren van de moddervijvers voor het nieuwe produktie-seizoen.
  De sneeuw smelt en het smeltwater blijft in de moddervijvers achter.
  Voorbereiding van de moddervijver: om de watercondities te verbeteren wordt citroenzuur en waterverbeteraars gebruikt.
  De kleur van het water verraadt wanneer de moddervijver klaar is en de koi geplaatst kunnen worden.
  In mei worden de koi in de moddervijvers geplaatst. De algehele gezondheid wordt gecontroleerd en de koi worden geteld, voodat ze in de moddervijvers worden geplaatst. Speciale aandacht wordt gegeven aan de koi die in "Azukari" zijn geplaatst (koi die door nieuwe eigenaren in Japan zijn achtergelaten voor verdere ontwikkeling in Japanse omstandigheden).
  Na zorgvuldige controle worden de koi daadwerkelijk getransporteerd.
  Check #1: alle koi worden vanuit de vishuizen gevangen en gecontroleerd
  Check #2: Het identificeren van de koi, een voor een met behulp van foto's
  Check #3: dezelfde check als #2 om zeker te zijn dat de juiste koi geplaatst worden zodat ze in het najaar weer herkend kunnen worden
  Soms moeten de koi met de hand worden getransporteerd naar moddervijvers die voor gemotoriseerd verkeer onbereikbaar zijn.
  De koi worden voorzichtig in aanraking gebracht met het water uit de moddervijver zodat ze kunnen acclimatiseren. Daarna worden ze los gelaten.
  De koi worden voorzichtig behandeld...
  Ens soms wordt er ook gepraat tegen de koi ("groei groter en blijf gezond" terwijl ze worden geplaatst.
  In mei begint ook het eigenlijke kweken weer.
  Ouderdieren (zogenaamde Oyagoi) worden samengebracht in de hoop dat deze beloftevolle nakomelingen krijgen. Dit is ook het moment waarvan een kweker de meeste verwachtingen heeft, het is het begin van het volgende produktie-seizoen...
 • Zomer (Juni - Augustus)
  De zomer is het groeiseizoen voor de koi in de moddervijvers. Het is erg belangrijk voor de groei van koi om te besluiten op welke wijze er hoeveel van welke soort voeding gegeven moet worden. De moddervijvers worden zeer regelmatig bezocht om de koi- en watercondities te controleren. De zomer is ook de tijd om het jongbroed, voortkomend uit de paai-pogingen van de ouderdieren in het voorjaar, uit te selecteren.
  In de zomertijd zijn de hellingen van de bergen prachtig groen. Er is een enorme hoeveelheid moddervijvers aanwezig op de berghellingen van Nagaoka (Niigata).
  Om de koi te beschermen tegen rovers als vogels en andere dieren worden de moddervijvers overspannen met visdraad en worden netten rond de vijver geplaatst.
  De moddervijvers worden nu dagelijks bezocht in een kleine 4-wiel aangedreven pick-up truck. Door de grootte van deze wagentjes kunnen ze makkelijk manouvreren en plaatsen bereiken die anders onbereikbaar blijven.
  Het geeft de kwekers veel plezier om de koi vrij te zien zwemmen in de moddervijvers.
  Gedurende een klein gedeelte van het voorjaar en de gehele zomer worden de koi in de moddervijvers gehouden. Er wordt gebruik gemaakt van enorne voerautomaten voor het korrelvoer. Ondanks de ruime voorraad aan voeding in de automaten worden de controles dagelijks uitgevoerd.
  Etenstijd! Een ideale mogelijkheid om de conditie van de koi te observeren.
  Na ongeveer 40 dagen van het uitkomen van de eitjes beginnen de eerste selectieronden van het jongbroed. Aangezien de temperaturen tot hoge waardes kunnen oplopen gebeurt dit beschut.
  Het jongbroed wordt uit de moddervijvers gehaald voor selecties (een kweker bezit meerdere moddervijvers, voor jongbroed liggen deze vaak zeer kort bij de primaire voorzieningen omdat deze meerdere malen worden uitgeselecteerd)
  Met wat stokken wordt van het sleepet een drijfnet gemaakt als een tijdelijke opvangplaats voor de uit te selecteren koi.
  Tijdens het selecteren wordt weer streng gelet op de conditie en gezondheid van de koi.
  Het jongbroed wordt in een grote bowl geplaatst en vanuit een zeef geselecteerd. Hierbij worden strenge selectie-criteria gehanteerd.
  Met een klein landingsnetje worden de koi goed bekeken. Zit de topvis van de toekomst erbij?
  In onderstaande foto's is goed zichtbaar hoe snel de koi groeit!
  7 dagen na uitkomen van de eieren, ongeveer 1 centimeter
  Detailopname van de linkerfoto.
  40 dagen na uitkomen, ongeveer 2 centimeter
  Overzichtfoto van het jongbroed
 • Herfst (September - November)
  In de herfst worden de koi vanuit de moddervijvers geoogst. De koi tonen dan hun werkelijke pracht! Het is de tijd van de afrekening en het harde werken van de kweker wordt zichtbaar. Rondom de oogst zijn de kwekers nerveus, niet alleen vanwege de verwachtingen die men gedurende het groeiseizoen heeft opgebouwd maar ook vanwege de hoop dat alle koi gezond en wel kunnen worden geoogst. Wanneer alle koi geoogst zijn is de opluchting groot.

  En de grote glimlach op de gezichten van de klanten geeft ons zoveel plezier dat het harde werken doet vergeten. In de herfst zijn er overal grote koi-shows waar de grootse koi in de schijnwerpers worden gezet. Dit is het drukste deel van het jaar voor iedere kweker en zijn of haar personeel.
  In Yamakoshi (streek in Niigata) is de natuur erg mooi!
  Dit lijkt een grote moddervijver, maar er kunnen soms maar een paar grote koi worden geplaatst in een moddervijver van deze grootte.
  Zie hoe groot tossai kan groeien in een paar maanden in de juiste omstandigheden!
  Veel trots en genoegdoening van de oogst!
  Het geeft ons steeds weer veel plezier om mooie jonge koi te zien, ondanks dat dit een terugkerende gebeurtenis is.
  Het is een voorrecht en geeft veel plezier om koi te oogsten vanuit de moddervijvers!
  Een voorzichtige aanpak is noodzakelijk tijdens de oogst.
  De algehele gezondheid wordt nauwkeurig geinspecteerd voor dat de koi naar de koihuizen worden getransporteerd
  De grootst mogelijke zorgvuldigheid is noodzakelijk, hoe groter de koi hoe voorzichter men moet zijn. Het vergt vele jaren ervaring om een koi van meer dan 80 centimeter op deze wijze vast te houden!
  Kwekers met een grote glimlach nadat goed werk is afgeleverd met betrekking tot het opgroeien van de koi
  Het oogst-seizoen is de drukste tijd voor de kweker. Soms is het zelfs nodig dat men elkaar even helpt om alle koi op tijd uit de moddervijvers te krijgen.
  De koi zijn in een zeer goede conditie teruggekomen.
  In de koihuizen worden de koi na de oogst permanent geobserveerd.
  Wanneer de koi daadwerkelijk in de bassins van het koihuis worden geplaatst vindt de acclimatisering plaats zodat ze kunnen wennen aan het vijverwater.
  Nauwkeurige inspectie van die koi die vanuit de mudponds in de binnenviijvers zijn geplaatst.
  Soms worden koi-liefhebbers uitgenodigd bij het oogsten van de koi om dit van dichtbij mee te maken.
  Kwekers dragen koi ook een warm hart toe! Het gevoel vasthoudend om de koi langer te willen bekijken worden ze getransporteerd naar de koihuizen. Deze spanning is nog steeds aanwezig totdat ze daadwerkelijk veilig zijn geplaatst in de binnenvijvers van het koihuis.
  Vanuit heel de wereld worden de kwekers door enthousiast liefhebbers bezocht. Wij hopen dat iedereen zijn/haar speciale koi vindt!
  Wij hebben grote groepen van overal uit de wereld als klant
  Het selecteren van een koi is een belangrijke gebeurtenis voor een klant. Wij proberen hier zo behulpzaam mogelijk te zijn.
  Het geeft veel voldoening voor ons om prijzen te winnen op de koi-shows. Het is een stimulans om nog harder te proberen de kwaliteit verder te verbeteren. Er is geen einde aan deze permanente verbetering!
 • Winter (December - Februari)
  De wintertijd is gereserveerd voor de koi zodat deze in de binnenvijvers van de koihuizen kunnen rusten en herstellen. Het is belangrijk om koi deze rustperiode te gunnen om de energie op te doen voor een nieuw groei-seizoen. Dit geldt niet voor tossai (tot 1 jaar oud), de winter is voor hun de groeiperiode zodat de kweker een verantwoorde selectie kan gaan maken voor de koi die het komende voorjaar in de moddervijvers geplaatst gaan worden.
  Bergen zijn geheel bedekt met sneeuw, net zoals de moddervijvers
  Alle geoogste koi blijven in de binnenvijvers van het koihuis gedurende de gehele winter.
  Als het sneeuwt dan sneeuwt het ook flink. Maar in de koihuizen....
  is het warm en lekker behaaglijk. De koi zwemmen in verwarmde binnenvijvers en worden regelmatig geobserveerd.
Alles openen Alles sluiten